Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

27 november, 2012

Goda förutsättningar för kallt vinterväder

Den kommande vinterns väder är alltid ett populärt ämne för spekulationer.  I år har det bland annat pratats om att den ovanligt begränsade isutbredningen i Arktis kan påverka atmosfärens cirkulation på ett sätt som skulle ge förutsättningar för en kall Skandinavisk vinter. Jag tänker inte ge någon generell prognos för den fortsatta vintern. Däremot kan jag konstatera att det är kallare luft på väg till hela landet och de tryck- och cirkulationsförhållanden som väntas dominera väderbilden den närmaste tiden liknar på flera sätt de som gav oss de riktigt kalla vintermånaderna 2009 och 2010. Jag kan också konstatera att tendensen till denna typ av cirkulationsmönster, som ger förutsättningar för kallt vinterväder i Skandinavien, har funnits under stora delar av hösten (även om större delen av november har varit betydligt varmare än normalt i hela Sverige). Mycket i prognoserna tyder på att förutsättningarna för kallt väder håller i sig ett bra tag framöver.

Tryckförhållanden på Atlanten är till stor del avgörande för vinterns öde 

Det svenska vintervädret är helt beroende av varifrån vi får vår luft, alltså varifrån det blåser. Detta är i sin tur helt beroende av hur tryckfördelningen ser ut över Europa och framför allt ute på Atlanten. Ofta finns ett högtryck kring Azorerna och ett lågtrycksområde på Nordatlanten, med centrum kring Island. Gränsen mellan dessa trycksystem är då främst utsträckt i väst-östlig riktning (se bild nedan).

Medeltryck

Bilden visar medeltrycket på Atlanten 1990-2011 med högtryck kring Azorerna och lågtryck på Nordatlanten upp mot nordligaste Skandinavien. Resultatet blir en medelvind från väst eller sydväst. Bilden är hämtad från NOAA (http://www.esrl.noaa.gov/psd/)

I en sådan situation får Skandinavien till stor del sydväst- och västvindar som för med sig mild och fuktig luft, präglad av färden över Atlantens vatten. Under stora delar av 90-talet var dessa cirkulationsförhållanden dominerande och vi hade således mestadels milda vintrar.
Denna situation är dessutom gynnsam för kraftiga lågtrycksutvecklingar och potentiella stormar som drar in över Skandinavien västerifrån. Meteorologer pratar då ofta om en zonal luftström och stor lågtrycksaktivitet på Atlanten eller ”lågtryck som står på kö ute på Atlanten”.

Intressanta förhållanden under senaste halvåret

Det senaste halvåret har det varit ganska sparsamt med denna typ av väderläge. Istället har vi ofta haft högtrycks-och lågtrycksområden utsträckta i nord-sydlig riktning med stora förskjutningar av varm luft mot nordliga breddgrader och kall luft mot sydliga breddgrader. En sådan situation kan i extremfallet sluta med omvända tryckförhållanden på Atlanten, med högtryck kring Island och lågtryck kring Azorerna. Liknande förhållanden gav de smällkalla vintermånaderna 2009 och 2010 och var väldigt markanta också under årets oktober. Den vanligtvis så förhärskande sydvästvinden över Skandinavien stoppas då och kan istället förbytas mot kalla vindar från Arktis eller Ryssland. Bilden nedan visar ett tydligt sådant exempel från slutet av oktober i år. Ena veckan hade Sydsverige en luftmassa från Sahara med upp mot 20 plusgrader, nästa vecka hade Skandinavien den kallaste höjdluften på hela norra halvklotet!

Rubbad höjdströmning på norra halvklotet i slutet av oktober i år.

Den vänstra bilden visar temperaturfördelningen på 500 hpa (färger och röda konturlinjer) samt den geopotentiella höjden av 500 hpa-ytan (svarta konturlinjer), den 19:e oktober i år. Lägg här märke till köldpoolen över Arktis med ca -45 grader. Lägg också märke till lågtrycksområdet (tråget, området med lägre geopotential) som sträcker sig hela vägen från ishavet och ner mot Portugal. Den andra bilden visar samma två fält fast knappt en vecka senare, 25:e oktober. Lägg här märke till var den Arktiska köldpolen nu befinner sig, samt tryckfördelningen ute på Atlanten som ligger bakom förflyttningen. Det kan också vara intressant att notera att samma typ av högtryck, som sträcker sig upp på nordliga breddgrader, kan ses även på Stilla havet.

Tryckförhållanden på Atlanten brukar representeras i ett index kallat NAO-index (Nordatlantiska oscillationen). Högtryck (eller ovanligt lite lågtryck) på Nordatlanten innebär ett negativt index och förutsättningar för kallt väder i Skandinavien. På denna länk kan man se den senaste tidens NAO-index. Om oktober hade varit en vintermånad hade den förmodligen varit tidvis väldigt kall. Det som är intressant är att prognoserna tyder på att liknande förhållanden kommer att dominera även den närmaste tidens väder.

Förutsättningar för vinterväder i hela landet

I prognoserna är det nämligen ordentlig högtrycksdominans på Atlanten, hela vägen upp mot Spetsbergen och vidare mot Arktis.  Lågtryck utvecklas i veckan över kontinenten och dessa rör sig sedan nästan rakt norrut och passerar öster om Skandinavien. Det ger oss kalla ost eller nordostvindar och den nederbörd som faller blir efterhand snö även i Götaland och Svealand. Denna struktur syns tydligt i prognoskartorna nedan och innebär att vi alltså går mot riktigt kallt vinterväder och eventuellt kan det bli besvärligt med snö och blåst längs ostkusten de närmaste dagarna. De kalla förhållandena ser sedan ut att bestå ett bra tag framöver. I nästa vecka är det för visso tendens till lite mer lågtrycksaktivitet på Atlanten, men lågtrycken verkar gå på sydliga banor, ner mot Tyskland. Kring Spetsbergen är det fortsatt tydlig högtrycksdominans.

Prognos på höjdströmning över Atlanten och Europa onsdag 28/12

Bilden är en prognos från ECMWF för den geopotentiella höjden (svarta konturlinjer) och temperaturen (färger och konturer i orange) på 500 hpa gällande onsdag innevarande vecka. Lägg märke till högtrycksryggen som sträcker sig upp på Nordatlanten, upp mot Spetsperg och Arktis. Lägg också märke till hur ett lågtrycksområde med kall luft sträcker sig djupt ner över Europa.


 

 

 
 
 
Prognos för höjdströmningen över Europa och Atlanten 2:e december 2012.

Bilden är en prognos från ECMWF för den geopotentiella höjden (svarta konturlinjer) och temperaturen (färger och konturer i orange) på 500 hpa gällande söndag innevarande vecka. Ett lågtrycksområde med kall luft sträcker sig djupt ner över Europa och högtrycket på Nordatlanten upp mot Arktis är fortsatt tydlig.