Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

7 september, 2012

Tack för den här sommaren

Sommaren 2012Nu är sommarmånaderna slut och den meteorologiska hösten börjar sitt intåg i landet. Som man kan se på årstidskartan har stora delar av Norrland redan fått höst. På söndag och i början av nästa vecka ser det ut att bli några dagar med tillfälligt lite lugnare och i söder ganska varmt väder med temperaturer upp mot 25 grader på måndag och tisdag. Därefter är prognoserna till största delen höstlika med ständigt nya lågtryck ute på Atlanten, redo att vandra in över landet med blött och blåsigt väder. Det är i och med det hög tid för oss på sommarbloggen att säga tack och adjö.

Sommaren har bjudit på omväxlande väder utan någon längre period med högtryck och högsommarvärme. I de inre delarna av norra Norrland får man gå tillbaka till något av åren 1993, 1995 och 1998 för att finna en kyligare sommar. Sommarnederbörden har som vanligt varit ojämnt fördelad. På en del håll har det varit rätt torrt, men i exempelvis Stockholm och Linköping får man gå tillbaka till 1960 för att finna en sommar med större sammanlagda regnmängder. För en utförligare sammanfattning av årets svenska sommarväder, klicka här.

Annars har det inte varit ont om varmluft på norra halvklotet. Både USA och Syd- och Mellaneuropa har berörts av kraftiga värmeböljor. Men bara tillfälligt har varmluften nosat på svenskt område.

Vi vill passa på att tacka alla läsare och önska er en god fortsättning. Sommarbloggen kommer att ligga kvar på nätet om man vill läsa något av inläggen igen.