Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

3 september, 2012

Möjligtvis snö i fjällen

På Atlanten bildas just nu ett kraftigt lågtryck som rör sig mot Norska havet. Konsekvenserna för oss nordbor blir att det börjar blåsa under tisdagsdygnet med frisk väst- eller sydvästvind på samtliga farvatten. På Skagerack och Bottenhavet kan vinden till nå kulingstyrka. Även över land tilltagande vind och det passerar fronter med regn över främst norra Sverige.

Under onsdagen vrider vinden upp mot väst eller nordväst i samband med att lågtrycket passerar över norra Skandinavien. Det är även nu det blir som blåsigast i Lapplandsfjällen. För kallfjället visar prognoserna nu på hård medelvindvind 14-18 m/s eller lokalt mycket hård, runt 20 m/s. Även öster om fjällkedjan och över västkusten kan det bli blåsigt med hårda vindbyar. För att det ska bli mycket hårda vindbyar, alltså varningsnivå, måste det blåsa över 21 m/s och under storm, 25m/s. Läs mer om varningskriterierna på vår hemsida.

Under onsdagsdygnet sveper det även in lite kallare höjdluft över Lappland vilket gör att nederbörden kan falla som snö på fjälltopparna. Om du är ute och vandrar i norra fjällen får du räkna med talrika regnskurar eventuellt med snöinslag och blåsigt väder. Under torsdagen avtar vinden men nya områden med regn och snö är på väg till helgen.