Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

31 augusti, 2012

Sensommarsolig TV-premiär

Nuförtiden översköljs vi av väderprognoser i alla tänkbara media. Det finns väl knappast någon som längre kan hålla reda på alla TV-meteorologer som dyker upp i de olika kanalerna. Annat var det i TVs barndom då TV-meteorologerna i den då enda kanalen blev superkändisar. Inslag med väderprognoser förekom redan i samband med testsändningar av television 1954. Men den äldsta bevarade TV-prognosen är från premiärsändningen av Aktuellt tisdagen den 2 september 1958.

Nu slumpar det sig så lustigt att vädersituationen den 2 september 1958 är vad vi brukar kalla ”meteorologiskt intressant”. Sommaren 1958 var precis som årets sommar ett ganska svagt kort vad gäller sol och värme. Men i början av september 1958 var det högtryck med sol och värme som dominerade, och det med besked. I mellersta delen av Sverige sattes åtskilliga nya värmerekord för september, som i flera fall står sig än i denna dag.

Att meteorologerna redan på den tiden tyckte om att frossa i nya rekord framgår av det här klippet som man hittar på SVTplay, med meteorolog Leo Rannaleet.