Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

25 augusti, 2012

Sensommar eller förhöst

Nätterna blir allt längre nu och solen står lägre på himlen. Områden med dimma och dimmoln blir vanligare och ligger dessutom kvar längre på förmiddagarna. Och på prognoskartorna börjar vi meteorologer hålla utkik efter de första höststormarna…

Även om det fortfarande är meteorologisk sommar i så gott som hela landet börjar det märkas att sommaren går mot sitt slut. I kalendern räknar vi oftast september, oktober och november som höstmånaderna, men klimatologiskt kommer hösten i genomsnitt ner till Svealand först i slutet av september och den når inte Sydsverige förrän i mitten eller slutet av oktober.

Kartan här till vänster visar genomsnittligt datum för höstens ankomst. Den kommer från en utförlig artikel i Kunskapsbanken om hösten. Den meteorologiska definitionen för höst är att dygnsmedeltemperaturen ska ligga under 10° minst fem dygn i streck. När den väl har gjort det säger man att hösten ankom det första av de fem dygnen. Än så länge i år (t o m 23 augusti) har det bara blivit höst i fjällkedjan, men det har varit hösttemperaturer de senaste dagarna i norra Norrlands inland så hösten lär ta ett stort kliv söderut och österut rätt snabbt. Du kan följa höstens ankomst på en sida som uppdateras automatiskt varje dag.