Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

22 augusti, 2012

En sommar utan tropisk natt?

En första genomgång av sommarens temperaturer pekar på att vi i Sverige inte haft någon tropisk natt den här sommaren – och sannolikheten är låg för att det ska inträffa så här sent på året när nu nätterna snabbt blir allt längre. De enda åren då tropiska nätter förekommit i september är 1997 och 2002, så rent statistiskt är det fortfarande inte helt uteslutet med en sen tropisk natt. Men vädermodellerna har däremot inte med någon antydan om så varma nätter den kommande veckan…

Definitionen för tropisk natt är att temperaturen inte sjunker under 20°. I kunskapsbanken hittar du en utförlig artikel om tropiska nätter och från den artikeln kommer bilden nedan.

Senaste tillfället då vi hade en sommar utan tropiska nätter är alltså 1998, medan vi året innan hade rekordmånga; 30 st. Som man ser av figuren var det däremot ganska vanligt på 60-, 70- och 80-talen med somrar utan tropiska nätter. Det kan delvis bero på ett något varmare klimat sedan dess, men beror antagligen även på att vi idag har fler observationsplatser.

En av de tropiska nätterna som inträffade under förra årets sommar (2011) är lite extra intressant. Dels för att den inträffade i Lappland, och det är mycket ovanligt med tropiska nätter så långt norrut. Men dessutom för att det redan lite senare på dagen blev ”kallare”. I Gällivare sjönk aldrig temperaturen under 20° natten till 30 juni, men när svalare luft kom in på dagen sjönk temperaturen till 19,2° kl 20. Meteorologiskt delar vi ibland upp dygnet som ”dag” kl 08-20 och ”natt” kl 20-08, och nästan alltid inträffar maxtemperaturen på ”dagen” och mintemperaturen på ”natten”, men vid just det här tillfället blev det alltså ett undantag.