Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

21 augusti, 2012

En arbetsdag på SMHI

Tänkte att det kanske vore intressant att få en inblick i hur en arbetsdag som meteorolog, sittandes i produktion, på SMHI kan se ut. Så här följer en beskrivning av hur en av mina dagar i förra veckan såg ut.

08:00 Får en överlämning av meteorologen som jobbat under natten. Hur är det allmänna väderläget? Vilken modell har vederbörande valt och varför? Hur ser det ut att utveckla sig kommande dygnen? I vad/vart finns det osäkerheter? Hur ser varningsläget ut?

Därefter börjar jag skriva landväderprognoser och ”meteorologens kommentar” som ska ut på hemsidan. Idag väljer jag att börja i söder och sedan skriva en enskild prognos för varje distrikt i landet. Ett kort telefonavbrott sker då jag får reda på vattenståndet i Vänern som även ska läsas ut i radion lite senare.

När sedan landtexterna är klara så är det dags att skriva om landväderprognosen och slå ihop olika distrikt, så att det passar till kommande radioutläsning. Klockan börjar närma sig 09:30 och jag får göra ett uppehåll i radiotextskrivandet för att uppdatera mig själv om varningsläget inför telefonkonferensen.

Läs resten av dagen:

 

09:45 Telefonkonferens med övriga SMHI-kontor, samt försvaret och SVT. En kollega håller i konferensen där man går igenom väderläget och diskuterar osäkerheter etc. Eftersom det inte finns några varningar denna dag så slipper jag medverka.

Fortsätter skriva klart min landvädertext för radion och hinner även påbörja sjöväderprognosen innan det är dags för lunch. Får inte glömma att lägga ut landvädertexterna för hemsidan också! Sådär, fixat!

11:00-11:30 Lunch

11:30  Tillbaka från lunch så fortsätter jag med att skriva klart sjöväderprognosen. När den är klar så måste jag även här skriva en förkortad version till kommande radioutläsning. Oj! Klockan börjar närma sig halv ett. Jag går igenom min landvädertext för radion och gör justeringar i prognosen efter hur det stämmer med nuläget. Ser till att göra ändringarna även i texten för hemsidan och uppdaterar den. Hinner provläsa mina radiotexter och göra tidsmarkeringar i texten så jag vet hur jag kommer ligga till i tiden.

12:55 Land- och sjöväderutläsning i P1. Tack vare mina tidsmarkeringar så hinner jag läsa klart mina texter precis i tid. Skönt! Alltid lite adrenalinpåslag kring radioutläsningarna.

Får en ny överlämning av kollegan bredvid som berättar vilka editeringar som gjorts i valda modeller. Hinner precis lägga ut sjöprognosen på nätet innan telefonen ringer. Det är kundtjänst som fått en fråga kring huruvida vi fortfarande använder uttrycket ”tidvis” i våra prognoser. Påbörjar sedan att skriva nästa sjöväderprognos som ska läsas ut i nästa radiosändning.

14:00-14:15 Fika

14:15 Fortsätter skriva klart den nya sjöväderprognosen men får inte glömma att kolla hur vald modell stämmer med verkligheten, göra små justeringar därefter och sedan godkänna materialet innan kl 15, så att nya prognosuppdateringar kommer ut på hemsidan. Telefonen ringer igen. Återigen är det kundtjänst som ringer. En lantbrukare i Dalarna har hört av sig och varit arg för att det har regnat hos honom, fastän ”vi” lovat uppehåll. Jag dubbelkollar texten på hemsidan och texterna från de senaste två radioutläsningarna och konstaterar att vi faktiskt konsekvent har varnat för regnskurar i området där lantbrukaren befinner sig. (skönt!)

Hinner skriva klart och provläsa min sjöväderprognos inför radion innan telefonen ringer igen. Nu är det SVT som inte har fått femdygnskartorna för temperatur och nederbörd, vilket jag genast åtgärdar.

15:55 Sjöväderutläsning i P1. Även denna gång flyter det på bra utan missöden och bra tajming i tiden.

Nu har meteorologen som ska jobba kvällen och natten kommit och det är nu min tur att ge en överlämningav väderläget. Därefter uppdaterar jag sjövädret på hemsidan och avslutar sedan dagen med att förbereda en sjövädersprognos på engelska som ska skickas senare under kvällen.

16:30 Slut för idag, tack för idag! Nej, oj! Höll på att glömma en sak. Måste fylla på skrivarna med papper så att kvällens och nattens meteorolog får ut allt som ska spottas ut från dem. Sådär, nu kan jag gå hem!