Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

17 augusti, 2012

Första halvan av augusti normalt (lite) onormal

Första halvan av augusti har varit ganska odramatisk. Medeltemperaturerna ligger lite över det normala i hela landet, men som ni kan se på temperaturkartan är det mindre än en grad i södra Sverige, och det är bara lokalt i Norrbottens län som det är över två grader. Den högsta temperaturen hittills i augusti är uppmätt i Lund, 2 augusti, då det var 28,0°C. Men mätningarna i Lund har vid vissa tillfällen den här sommaren avvikit ganska mycket från andra stationer i omgivningen. Så var det även den dagen, då Malmö, Helsingborg och Ängelholm var närmast med 26,7°C. Lund är ju dessutom den enda stationen i Sverige som haft över 30° den här sommaren, något jag skrev om i ett blogginlägg i slutet av juli.

Nederbörden visar inte heller upp några stora avvikelser. Det har varit överskott i delar av Svealand och norra Götaland, medan det varit torrare än normalt i södra Götaland och stora delar av Norrland. Som alltid sommartid faller nederbörden ojämnt, som exempelvis syns på nederbördskartan för 16 augusti, då det var uppehållsväder i så gott som hela landet men en regnskur gav ett kortvarigt och intensivt regn i Uppsala. 16,1 mm uppmättes vid Uppsala universitet.

De små temperaturöverskotten nu i augusti tillsammans med den ”onormalt normala” månadsmedeltemperaturen i juli och underskotten i juni gör att hela sommaren alltmer närmar sig en genomsnittstemperatur som ligger mycket nära snittet för 1961-1990.

Normalt ska ju hösten börja ta sig ner över nordligaste Norrland nu i mitten av augusti, som ni kan se på kartan med normalt datum för höstens ankomst. Men de senaste dagarna har temperaturer varit långt över det normala och hösten har fått stanna upp åtminstone några dagar. Kartan för höstens ankomst i år visar att det än så länge bara är i de nordligaste gränsfjällen som hösten börjat.