Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

15 augusti, 2012

Rekordlite is i Arktis

Trots att det fortfarande är cirka en månad kvar av smältsäsongen i Arktis visar dagens uppdatering av analysen från Universitetet i Bremen att det nu är kvar lika lite is i Arktis som de tidigare rekordåren 2007 och 2011. För att göra en liknelse med de olympiska spelen är det väl som om Usain Bolt hade sprungit 100 meter på under 8 sekunder…

 

 

National Snow & Ice Data Center som jag har refererat och länkat till i tidigare bloggar om Arktis har en något försiktigare analys. Men de skriver att 2012 redan är bland de 4 isfattigaste somrarna, trots att det alltså återstår cirka en månad av smältsäsongen. En anledning till den mycket snabba minskningen av is nu i början av augusti kan ha varit den storm som drog upp över Arktis, även om NSIDC i sin artikel om just den stormen skriver: ”Sea ice extent dropped rapidly between August 4 and August 8. While this drop coincided with an intense storm over the central Arctic Ocean, it is unclear if the storm prompted the rapid ice loss.” (De externa länkarna öppnas i nya fönster.)

Jag har i tidigare blogginlägg skrivit om känsligheten i Arktis och risken för självförstärkanske återkopplingar. ”Trösklarna i Arktis” beskriver tre olika återkopplingar. De tre kanske ska kompletteras med en ökad risk för just sommarstormar, som i sin tur kan snabba på avsmältningen. ”Den arktiska dödsspiralen” beskriver hur snabbt även havsisens tjocklek minskar i Arktis.

Att analyserna från de olika instituten skiljer sig åt beror på att bland annat på att instituten får sina data från olika satelliter. Det kan ni läsa mer om i SMHIs sammanfattning av förra årets isläge.