Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

13 augusti, 2012

Normalt blir onormalt – onormalt blir normalt

I helgen skrev jag två blogginlägg om den extrema värmen i USA och om att den inte hade inträffat utan den globala uppvärmningen och klimatförändringarna. Men hur är det då med den svenska sommaren som många upplevt som kall och regnig – fastän den egentligen till stora delar har varit riktigt normal, åtminstone när det gäller temperaturen. (Det skrev jag ett blogginlägg om tidigare i sommar!)

Ja, vi hade garanterat inte haft samma ”väder” som vi haft i år här i Sverige den här sommaren om det inte pågått en global uppvärmning. Lågtrycken och jetströmmen hade tagit helt andra banor och utvecklats på ett helt annat sätt. Men eftersom årets sommar har varit så nära det statistiska genomsnittet för perioden 1961-1990, kan vi säga att det sett över hela sommaren och över hela landet kanske blivit ungefär samma ”väder” ändå, just i år. Men när vi räknar ihop statistiken för nästa normalperiod, dvs 1991-2020, lär årets sommar hamna bland de svalare och därmed även i statistiken vara en ”kall” sommar.

Normalperioderna är 30 år långa för att olika extrema väderhändelser inte ska få påverka statistiken alltför mycket. Men klimatförändringarna gör att vissa vädersituationer som tidigare upplevdes som ”onormala” är på väg att bli ”normala”, och det som vi tidigare beskrev som ”normalt” är på väg att bli ”onormalt”.

Sveriges klimat har redan blivit varmare och blötare – och det lär bli ännu varmare och i genomsnitt blötare. Vad som har hänt med det svenska temperatur- och nederbördsklimatet sedan normalperioden 1961-1990 kan du läsa om här!