Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

12 augusti, 2012

Beror extremvädret i USA på klimatförändringarna?

Igår skrev jag om den extrema värmeböljan som drabbat stora delar av kontinentala USA den här sommaren. En mycket vanlig fråga som vi meteorologer får när det händer extrema väderhändelser är: ”Beror det här på klimatförändringarna?”

Ett vetenskapligt ”korrekt” svar kanske oftast ska vara ”både ja och nej”. Det är ju främst lågtryckens banor och jetströmmens läge som avgör hur ”vädret” blir vid ett visst tillfälle, eller under en viss sommar, i USA eller här hemma hos oss i Sverige. Men med den globala uppvärmningen ökar riskerna för att just extrema värmeperioder och svår torka ska drabba många områden på ett sätt som de inte skulle drabbas utan en klimatförändring.

Det som händer just nu i USA skulle inte ha inträffat utan den globala uppvärmningen!

Det här är något som bland andra James Hansen har skrivit om i en artikel där han beskriver hur klimatförändringen lett till en förskjutning av riskerna för olika extrema väderhändelser. Hans debattartikel 4 augusti i Washington Post är också läsvärd! James Hansen är chef för NASAs Goddard Institute for Space Studies samt professor i meteorologi vid Columbia University. (Länkarna öppnas i nya fönster.)