Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

11 augusti, 2012

Fler värmerekord i USA

Här hemma i Sverige är det kanske en del som längtat efter lite mer värme och ännu högre temperaturer den här sommaren, men sett i ett större sammanhang är det kanske vi som har dragit den stora vinstlotten?

USA drabbas just nu av den antagligen intensivaste värmeböljan man någonsin har varit med om i landets historia. Och när det gäller torka är det bara de så kallade ”dust bowl” somrarna på 30-talet, främst 1934 och 1936, som varit mer extrema. Juli 2012 är den absolut varmaste månaden som uppmätts i USA. (Och med USA menas då det ”kontinentala USA”, dvs förutom Alaska och Hawaii.)

Genomsnittstemperaturen för juli hamnade på 25,3°C, ett överskott för hela månaden på 1,8° – vilket är extremt mycket över en så pass stor yta! Det tidigare rekordet från 1936 var på 25,2°. Inledningen av 2012 (januari-juli) är nu med ”bred” marginal den varmaste som uppmätts, och de senaste 12 månaderna är dessutom den varmaste 12-månadersperioden. (Tillförlitlig data finns från 1895.) Tidigare i år var årets mars den allra varmaste marsmånad som uppmätts, april den tredje varmaste aprilmånaden och maj den näst varmaste majmånaden. Återstår att se hur varmt det blir i augusti. De varmaste somrar som har uppmätts är 1936 och 2011. Med årets extremt varma juli kan den här sommaren gå till historien som den allra varmaste (hittills).

Ni kan läsa mer om värmen och även torkan i USA på NOAAs sidor. (Länk öppnas i nytt fönster.)

Nedanstående två bilder kommer från den senaste uppdateringen av ”State of the Climate”:

Inledningen av 2012 är med (i sammanhanget) stor marginal den varmaste som uppmätts för kontinentala USA.

De varmaste 12-månadersperioderna som uppmätts i USA. Även om några av somrarna på 1930-talet var varma återfinns de inte bland de allra varmaste i 12-månadersstatistiken. Där finns bara perioder från 1999/2000, 2005/06 och de mörkare staplarna från 2011/12, vilket i sig är ett tecken på klimatförändringen.