Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

10 augusti, 2012

Väderspråket – del 1

Växlande molnighet, molnigt, lokalt någon skur. Alla har hört dem, termerna i väderspråket. Många kanske till och med känner sig bekväma med att använda dem, men hur många vet egentligen vad innebörden av dem är?

Väderspråket kan se väldigt olika ut. Allt från flygets kodspråk via den lite strama, klassiska sjörapporten i P1 till TV-meteorologernas ledigare stil. En skeppare som befinner sig på ett blåsigt Skagerrack vill bara ha kort fakta, medan man hemma i tv-soffan kanske bara behöver lyssna med ena örat och se med ena ögat få att bilda sig en uppfattning om prognosen.

I grund och botten handlar det om att förmedla samma information, men i olika förpackningar. Det är dock väldigt viktigt att de termer, som tagits fram och definierats sedan lång tid tillbaka, används korrekt av oss meteorologer. Växlande molnighet kanske din granne tolkar annorlunda än du själv, men för en meteorolog ska det bara finnas en tolkning.

I nästa vecka ska vi gå igenom en del av alla dessa termer och förklara innebörden av dem.