Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

9 augusti, 2012

Högtryck utan högsommarvärme

Just nu berörs östra delarna av Sverige av lågtrycksbetonat väder med en hel del skurar. Natten mellan onsdag och torsdag uppmätte Gotska Sandön 40 mm. Hela lågtrycksområdet förskjuts under de kommande dagarna öster ut, bort över Finland och Baltikum, vilket öppnar upp för ett nytt väderläge. Över Brittiska öarna ligger det ett högtryck som kommer att växa in över Sverige under helgen och det medför en stabilisering av vädret.

Högtryck brukar ju så här i sommartider ge soligt och varmt väder men i detta fall är det inte någon mycket varmare luft som kommer in över oss. Det betyder att det med stor sannolikhet inte blir någon högsommarvärme men väl uppehållsväder i stora delar av landet. Prognoserna för helgen visar på temperaturer runt 20 grader där solen får ligga på.

Även under början av nästa vecka väntas högtrycket dominera väderläget med uppehållsväder och en del sol. Dock se det ut som det är något instabilare luft över Götaland vilket kan medföra någon skur. Nedan är bilder över ECMWF:s prognos för marktrycket, fredag till måndag, där högtrycket över Brittiska öarna förskjuts in över Skandinavien.