Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

31 juli, 2012

Prickiga satellitbilder och åska

Dagen har på de flesta håll i landet bjudit på varierande väder med snabba växlingar mellan sol och stundtals kraftiga regnskurar som på många ställen också innehållit åska. Orsaken till detta är att vi legat i ett stort lågtrycksområde med kall luft i höjden (se prognoskort längst ned). När luften värms underifrån blir den instabil vilket skapar vertikala rörelser som i sin tur är en förutsättning för att moln ska bildas. Den prickiga satellitbilden som ses nedan är typisk för en situation med en kylig och instabil luftmassa, en vädersituation då vi meteorologer ofta pratar om växlande molnighet och regnskurar.

En satellitbild som visar den instabila luftmassan
Prickig satellitbild från idag (ca 14.15)

Det går att ana hur luften strömmar runt norska huvudet, in över Danmark och vidare upp över Sverige. Det går också att se skillnaden i värmekapacitet mellan land och hav på satellitbilden. När luften strömmar från det relativt kyliga vattnet och in över den soluppvärmda marken får molnen större vertikal utbredning, molntoppen blir kallare då den når högre höjder, vilket i satellitbilden kan ses som en vitare eller mer blåaktig nyans jämfört med de lägre (varmare) gulaktiga molnen. Lägg märke till det lite mer massiva bandet med mäktiga moln över södra Norrland. Från dessa trakter har det under dagen rapporterats om kraftiga skurar med hagel vilket kräver kraftiga vertikala rörelser i molnet (om någon vill dela med sig av bilder och observationer från dagens regn-och åskskurar är ni välkomna att skicka dessa till mattias.lind@smhi.se). Under vintern, speciellt tidiga vintern, ser man istället ofta det prickigaste mönstret över havet som då fortfarande kan vara relativt varmt medan temperaturen över land i sådana situationen oftast är för låg för att trigga konvektion.

Ett prognosfält som visar kylan i höjden

Bilden visar hur en köldpool i höjden (500 hpa) ligger in över Skandinavien. Blåa områden indikerar temperaturer under -20 grader. De svarta linjerna visar den geopotentiella höjden på 500 hpa, vilka i princip är parallella med vindriktningen på denna höjd. Bilden är en prognos gällande idag klockan 14.

Imorgon växer en tillfällig högtrycksrygg in över landet vilket ger lite stabilare väder, inte fullt så prickiga satellitbilder och betydligt mindre skurar.