Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

31 juli, 2012

Inga tropiska stormar på Atlanten i juli

Årets säsong för tropiska stormar på Atlanten inleddes med mycket aktivitet, med två stormar i maj och två i juni.

Alberto, årets första storm på Atlanten (19-22 maj), var aktiv samtidigt som stormen Aletta drog fram över östra delen av Stilla havet. Så tidigt har man aldrig tidigare sett aktivitet på både Atlanten och östra Stilla havet.

Beryl, årets andra storm (25-30 maj) är den intensivaste storm som nått in över USAs fastland så tidigt på säsongen.

Chris, årets tredje storm (19-22 juni) är den tredje tidigaste ”tredjestormen”. Det är bara 1887 och 1959 man haft tre dokumenterade stormar så tidigt på säsongen. Chris utvecklades dessutom till årets första orkan, av kategori 1.

Debby, årets fjärde storm (23-27 juni) blev sedan till och med den allra tidigaste ”fjärdestormen” som dokumenterats.

Men efter den rekordstarten för 2012 hände det inte så mycket under juli… Det har inte bildats en enda tropisk storm på Atlanten nu i juli, vilket i sig inte är så ovanligt. Det hände senast 2009, då Ana blev den första stormen det året 11 augusti. Både 2000 & 2001 hade stormfria julimånader, och 2004 & 2007 bildades den första stormen i juli först på den 31:a och sista dagen i månaden.

Just nu finns åtminstone ett eventuellt embryo till nästa tropiska storm. Det är ett område med kraftig åska som rört sig västerut från Afrika, på lagom avstånd norr om ekvatorn för att det skulle kunna utvecklas till en tropisk storm. Den får i så fall namnet Ernesto, men det lär dröja några dagar in i augusti.

Namnen för kommande stormar den här säsongen är redan bestämda, återstår att se hur många av dem som blir använda. Listan återanvänds var sjätte år, förutom att namnen på de stormar/orkaner som orsakar störst problem byts ut. 2006 var dock en ganska lugn säsong, så årets namn är samma som för sex år sedan:

Ernesto, Florence, Gordon, Helene, Isaac, Joyce, Kirk, Leslie, Michael, Nadine, Oscar, Patty, Rafael, Sandy, Tony, Valerie, William.

Jag brukar själv följa utvecklingen för de tropiska ovädren på Weather Underground som även har med information för övriga havsområden där stormar bildas. För Atlanten är annars USAs vädertjänsts National Hurricane Center den officiella varningssidan. (Båda länkarna öppnas i nya fönster.)