Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

27 juli, 2012

Bra sommarväder i år?

Sommarvädret är viktigt för många! Och det finns många som har åsikter om vad som är ”bra” respektive ”dåligt” väder på sommaren. En soldyrkande semesterfirare har antagligen en annan definition än en jordbrukare eller någon som inte alls trivs i värmen. På SVT var vi meteorologer alltid noga med att inte värdera vädret. Vi pratade aldrig om ”bra” eller ”dåligt” väder – och det räckte med att vi fick en fråga från programledaren om ”det vackra sommarvädret” skulle fortsätta för att någon eller några tittare hörde av sig och förklarade att det inte alls var bra med värmen…

Det finns säkert de som har klagat på vädret även den här sommaren, men om vi tänker efter kanske det här kanske en av de ”bästa” somrar vi har haft på oerhört länge… Hur tänker jag då? Jo dels har temperaturerna trots allt varit oerhört nära det normala, som vi har skrivit om tidigare här i bloggen, . Fortfarande t o m 26 juli ligger medeltemperaturen för så gott som hela landet inom 1° från det normala. (>1° lokalt på Gotland och <-1° lokalt i Lapplandsfjällen) Naturen i Sverige och hela vårt samhälle är anpassat efter det ”normala”, så ju närmare det vi hamnar desto ”bättre” är det på sätt och vis.

Dessutom har vi i större delen av landet haft ganska små temperaturvariationer under dygnet. Dagstemperaturerna har varit lite blygsamma men nätterna har samtidigt varit rätt ljumma. Undantag finns, med ca 30° i Sydsverige de senaste dagarna och ett antal riktigt kalla nätter med minusgrader i nordligaste Norrland tidigare i juli. Men större delen av landet har varken haft extremt höga eller låga temperaturer, vilket är bra på flera sätt; inte minst för att det sparar en massa energi framför allt jämfört med en riktigt varm sommar.

Nederbörden har däremot inte varit ”normal”. I juni sattes regnrekord på en del platser, överskotten var som störst i stockholmstrakten, med drygt 300% av en normal juninederbörd. Hittills i juli har det varit lite närmare det normala, med störst överskott, drygt 200% i delar av Dalarna. Regnet faller ju dessutom som nästan alltid sommartid mycket ojämnt. Skyfall och översvämningar har ställt till med stora problem på vissa platser, inte minst i och kring småländska Emån.

Sett över hela landet kan man nog konstatera att det oftast är bättre med överskott än underskott när det gäller nederbörden. För skördarna och jordbruket handlar det dessutom inte bara om hur mycket regn som faller, minst lika viktigt är när regnet faller. Det är säkert delar av Sverige som drabbats av både för mycket regn och även regn vid fel tillfällen i år, men innan vi klagar över det kan vi jämföra med situationen i USA där torkan nu är ”severe, extreme or exceptional” i 46% av landet (borträknat Alaska och Hawaii). Det är bara juli 1934 som varit ännu värre än den nu pågående torkan, samt några andra tillfällen i mitten av 30talet och 50talet som varit ungefär lika svåra. Torkan ser ut att fortsätta och förvärras i större delen av det nu drabbade områdena. Det lär leda till mycket dåliga skördar i stora delar av USA i år.