Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

23 juli, 2012

Varmare än varmast

Trots att vi inte haft någon riktigt rejäl värmebölja med temperaturer på över 30 grader än den här sommaren har medeltemperaturen hamnat nästan ovanligt nära det normala. För perioden 1-22 juli ligger medeltemperaturen bara några tiondelar från det normala i hela landet – och de små underskotten på några tiondelar i ungefär halva landet balanserar dessutom de små överskotten på några tiondelar i den andra halvan. Jag kan inte minnas något tillfälle då hela landet har hamnat så nära ”normalt” så långt in i en månad…

Men avslutningen av juli ser ut att fördela temperaturerna lite mer ojämnt. För de kommande 5 dygnen hamnar medeltemperaturen mycket över det normala i delar av Småland och Östergötland, samtidigt som temperaturerna hamnar under det normala i norr.

Och mycket över det normala så här års innebär riktigt varm luft. Troligen kommer vi få flera dagar med högsommarvärme, dvs över 25°, under avslutningen av juli. Det återstår att se om det t o m kan 30° innan månaden är slut, årets än så länge högsta temperatur är från 25 maj. Jag skrev ett inlägg om det i förrgår.

Det är dessutom nu under andra halvan av juli som temperaturerna normalt är som allra högst i Sverige. I Norrlands inland har man i genomsnitt som varmast redan i mitten av juli. Längre söderut och då framför allt ute vid kusterna sker det lite senare. I södra Sveriges kusttrakter är det i genomsnitt som varmast i månadsskiftet juli/augusti eller lokalt till och med i början av augusti. Så ”mycket över det normala” betyder under de kommande dagarna t o m ”varmare än varmast”!