Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

23 juli, 2012

Mellan högtryck och lågtryck

I förra veckan skrev Anna (tendens till förändring i den storskaliga strömningen) och jag (Var finns högtryck och lågtryck den närmaste veckan...) om den storskaliga vädersituationen och uttryckte ett visst hopp om stabilare och varmare sommarväder. Analyskartan nedan, från idag kl 11 (09 UTC), visar hur ett omfattande lågtryck på Norska havet och ett högtrycksområde som sträcker sig från Azorerna, upp genom Centraleuropa och vidare bort över Ryssland verkligen dominerar tryckbilden, med Sverige mitt emellan. Vi vet nu att högtrycket de närmaste dagarna kommer att få stort inflytande på det sydsvenska vädret. Det ger några riktigt soliga och fina dagar till framför allt Götaland. I kombination med att varmare luft pumpas in från sydväst kan temperaturen under tisdag, onsdag eller torsdag kanske till och med nå upp mot 30 grader på någon plats i Götaland och i så fall hota årets hittills högsta temperatur i landet som är 29,8°  och noterades redan 25 maj i både Arvika och Falun-Lugnet. Men den som gillar sol och värme får passa på att njuta. Redan till helgen ser det ut att bli en återgång till ostadigare väder då ett högtryck växer upp på Atlanten och lågtrycken åter väntas gå på en sydligare bana in över Skandinavien.  

Analyskarta från kl 06 idag som visar tryckfördelningen över Nordeuropa

I analyskartan syns hur ett lågtryck med centrum över Island och ett högtryck med centrum över Centraleuropa dominerar tryckbilden och hur sydvästvindar trycker upp varm luft mot Sydsverige