Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

19 juli, 2012

Tendens till förändring i den storskaliga strömningen

Efter flera veckors ostadigt väder pekar nu prognoserna på att det växer in ett högtryck över södra Sverige i början av nästa vecka.

Det Svenska sommarvärdet har hittills dominerats av ett omfattande lågtrycksområde med kylig och instabil luft. Det har varit omväxland väder med regn- och åskskurar, stora regnmängder och ibland även sol. Men nu är alltså den storskaliga cirkulationen som tidigare beskrevs i Mattias inlägg på väg att förändras.

Under måndagen passerar ett kraftigt lågtryck norr om Skandinavien och i och med detta dras varm luft med upp över södra delarna av Skandinavien. I samband med detta växer det även in ett högtryck vilket ger en stabilisering av väderläget. Temperaturerna kan under tisdagen på Götalands ostkust nå upp till 25 grader.