Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

18 juli, 2012

Regn i statistiken – men sol i prognoserna

Inledningen av sommaren har som ni säkert märkt varit regnig på många håll. I juni slogs t o m nya regnrekord i Linköping, Skara, Stockholm, Svenska högarna och Västerås. Och under den första halvan av juli är det främst delar av Dalarna och Småland som fått stora överskott.

Men tittar man på den svenska statistiken ska det bli ännu ”värre” nu när vi kommer in i den nederbördsrikaste perioden av hela året, från mitten av juli till mitten av augusti. Den så kallade ”fruntimmersveckan” börjar idag den 18 juli då Fredrik som veckans enda kille har namnsdag och avslutas på tisdag då det står Kristina i almanackan. Den här veckan har fått rykte om sig att vara regnig. I Bondepraktikan beskrivs ”flickebarnsveckan” med att det ”vanligen regnar”. Men nästa vecka och veckan efter den här är i genomsnitt ännu regnigare, inte minst eftersom regnskurar och åskskurar kan ge allt kraftigare skyfall när vi kommer in i sommarens andra halvlek.

Det kan så klart variera oerhört mycket från ett år till ett annat. I verkligheten är det ju lågtryckens banor, och inte statistiktabellerna som avgör hur vädret blir. Det finns till och med exempel på heltorra fruntimmersveckor! Enligt SMHIs statistik bland annat åren 1947, 1955 och 1994.

Årets fruntimmersvecka hamnar inte i den statistiken, men från tisdag nästa vecka ser det i alla fall ut som mest uppehållsväder i södra Sverige. I norr blir det däremot en del regnskurar, men då främst i fjällkedjan i samband med västvindar.