Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

18 juli, 2012

44° varmt på Kanarieöarna

Vi har en lufttrycksfördelning som är rätt typisk för den här typen av ostadiga somrar som vi nu upplever. Ett högtryck över Azorerna sträcker sig in med en högtrycksrygg över Sydeuropa. Norr om den här högtrycksryggen är det fritt fram för lågtryck och regnområden att svepa in över Nordeuropa.

Söder om högtrycksryggen råder en mer ostlig luftström och med den har het ökenluft strömmat ut över Afrikas västkust och Kanarieöarna. I Marrakech i Marocko var det snudd på 50° varmt under tisdagen och två stationer på Kanarieöarna hade upp mot 44°. Riktigt så varmt var det inte på de större turistorterna vid kusten, utan det var främst i de inre och västra delarna av Gran Canaria som det var så hett. En karta med ett tätt stationsnät på Kanarieöarna hittar man här.