Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

16 juli, 2012

Regnrekord på soligaste platsen?

Jag hann inte ens vara på fastlandet en vecka efter Almedalen innan jag återvände till Gotland för några dagar till. Jag föreläste igår på ”Linnédagarna” (öppnas i nytt fönster) på Naturum vid Vamlingbo Prästgård på Sudret. Igår kväll hann jag dessutom med ett oplanerat besök till SMHIs observatör på Hoburgen, vid Gotlands sydspets, Arendt Engström. Observationsplatsen ligger uppe vid fyren så vi fick även göra ett besök uppe i fyren. Perfekt ställe att se den vackra solnedgången!

Men kvällen innan såg man inte något av solnedgången. Regnet vräkte ner här över sydligaste Gotland, på ett sätt som jag sällan upplevt hemma i Sverige. Arendt mätte upp hela 60,6 mm på 12 timmar mellan kl 20 lördag kväll och kl 08 söndag morgon. Han har aldrig varit med om lika mycket nederbörd under de drygt 30 år han varit väderobservatör vid Hoburgen och trodde att det var ett nytt 12-timmarsrekord för hela mätserien som sträcker sig betydligt längre bak i tiden.

Eftersom vi kom upp till fyren precis vid solnedgången fick jag dessutom hjälpa till och byta papper på heliografen! :) Det är ett instrument som har använts länge för att mäta soltid. Det består av en glaskula som bränner hål i ett papper när solstrålningen är tillräckligt stark. Idag är det bara på 4 platser i Sverige som man fortfarande använder heliograf, i övrigt har de bytts ut mot modernare strålningsmätare. Även på Hoburgen ska heliografen bytas ut, och det mesta av de manuella observationerna avslutas nu i slutet av sommaren. Från 31 augusti sker de mesta av mätningarna med automat, men Arendt fortsätter som klimatobservatör för att mäta nederbörd på ggr per dag, och dessutom eventuellt snödjup och en del annat som automaterna inte klarar av.

Här kan du läsa mer om hur man mäter solskenstid!

Så här på sommaren är det ju ofta Gotland, och då Visby, som hamnar i topp i SVTs Sol-ligan. Om jag minns rätt från mina 20 år på SVT vann Visby så gott som hälften av gångerna. Men frågan är om det inte så här på sommaren kan vara ännu lite soligare här på Hoburgen, där det är oerhört nära till kusten åt tre väderstreck. Jag får be någon av mina kollegor på SMHI eller SVT, med tillgång till den statistiken att göra en jämförelse. Något att skriva om i en kommande blogg i så fall…