Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

28 juni, 2012

Regn och åska

Imorgon 29:e juni och under natten till lördag ska ett frontsystem tillhörande ett omfattande lågtryck över Brittiska öarna passera större delen av landet. I samband med detta pumpas en liten kil med riktigt varm och fuktig luft från Sydeuropa upp mot Polen, Danmark och sydligaste Sverige. Temperaturen för Götaland kan nå upp mot 25 grader under fredag och lördag. Den största konsekvensen av den aktuella vädersituationen är dock att  förutsättningar finns för extra kraftiga regn-och åskskurar.

Den aktuella situationen är snarlik den som var den 18:e juni i år, då höll sig den allra kraftigaste åskan söder om det svenska fastlandet, men enbart över södra Östersjön registrerades ca 75 000 blixtar under det dygnet. Även denna gång ser den kraftigaste åskan ut att hålla sig söder om Sverige, men under första halvan av lördagsdygnet kan det lokalt komma stora mängder regn i södra Sverige och troligen även åska. Följ regnet och åskan på SMHIs radarbilder. Läs mer om åska här.