Väderleken - En blogg om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag.

28 juni, 2012

Över 100 döda i monsunregn i Bangladesh

De senaste dagarna har Bangladesh drabbats av de kraftigaste monsunregnen på flera år. Det är främst området kring hamnstaden Chittagong som har fått stora regnmängder. Hittills har över 100 omkommit och flera hundratusen är nödställda sedan hus har spolats bort av vatten och lera. Över 400 mm regn har rapporterats under ett enda dygn, vilket motsvarar närmare en hel årsnederbörd i stora delar av Sverige.

Den återkommande sommarmonsunen har de senaste åren bland annat drabbat delar av Pakistan och Thailand med svåra översvämningar. Hur monsunen fungerar kan du läsa här.

De två senaste åren, 2010 och 2011, är de två nederbördsrikaste åren globalt, och i stora delar av världen kan förändringarna i nederbörd bli ett betydligt större problem än uppvärmningen i sig. Tyvärr finns en tydlig trend globalt att det är på väg att bli blötare i redan nederbördsrika områden, samtidigt som det blir torrare i många redan torra områden.

Bangladesh är ett av de länder i världen som befaras drabbas allra värst av klimatförändringarna, dels på grund av ökade regnmängder (och därmed risk för översvämningar) och dessutom för att delar av det lågt liggande landet permanent hamnar under vatten i takt med att världshaven stiger.

Jag kommenterade läget i Bangladesh i SR Morgon tidigare i morse. (Öppnas i nytt fönster.)