Teoretisk spaning: Hur långt söderut når midnattssolen?

Vi är nu bara dagar bort från sommarsolståndet som i år infaller den 21 juni klockan 05:32. Därefter stundar mörkare tider igen. I mitt inlägg "Dags för midnattssol igen!" den 19 maj skrev jag att ett uppföljande inlägg skulle komma och där är vi nu. Så, hur långt söderut når midnattssolen egentligen? Det tar vi reda på i detta inlägg! Häng på!

I det förra inlägget om midnattssolen kunde ni läsa att midnattssolen når ner till i höjd med Haparanda. I Kunskapsbanken finns även artiklarna "Sommarsolstånd och vintersolstånd" samt "Solens upp- och nedgång" för den som är intresserad av att veta mer.

För Haparandas del kan vi utläsa att tisdagen den 15 juni kommer solen där först att gå ned klockan 00:12 för att sedan gå upp igen klockan 00:36. Därefter har man midnattssol då solen är över horisonten fram till slutet av juni innan solen går ned igen. Vi vet att vid midnattssolens sydligaste punkt kommer man bara att ha något enda dygn med midnattssol så gränsen måste således gå en liten bit söder om Haparanda.

SMHI använder sig av koordinatsystemet WGS84 (World Geodetic System 1984). Även Google Maps använder sig enligt uppgift av detta system. Utifrån detta och det skript som vi använder för att räkna fram solens upp- och nedgång har jag fått fram att gränsen för den teoretiskt beräknade midnattssolen går ungefär vid latitud 65,73°N. Den intresserade kan således själv leta fram hur långt norrut man minst måste bege sig ifall man vill uppleva midnattssolen. 

I verkligheten är det avhängigt av molnigheten, hur horisontlinjen ser ut, variationer i solljusets brytning i atmosfären med mera. 

Orterna Haparanda, Boden, Arjeplog, Vidsel, Moskosel och Kalix ligger alla norr om 65,73°N och kan därför emotse minst ett dygn med midnattssol. Däremot får de som bor i Älvsbyn, Arvidsjaur och Sorsele vackert ta och bege sig en liten bit norrut ifall de vill uppleva midnattssolen. 

Ingen midnattssol i Tärnaby men väl i Hemavan

I Tärnaby (cirka 470 invånare) i Lapplandsfjällen, genom åren känt för sina många alpina utförsåkare, ligger man precis söder om gränsen för midnattssol. Däremot kan man, om man så vill, bege sig till grannorten Hemavan (cirka 275 invånare) knappt 2 mil längre norrut för att uppleva midnattssolen. I vädersammanhang ståtar Hemavan med det svenska köldrekordet för december på -48,9°. 

Midnattssol strax norr om Luleå i Norrbotten

Inte heller i Luleå i Norrbotten får man någon midnattssol då man ligger för långt söderut. Däremot kan man om man så vill bege sig knappt 2 mil norröver för att få uppleva den. Gränsen går strax söder Sävast (ca 3450 inv) vid Luleälven drygt 2,5 mil nordväst om Luleå samt Persön (ca 225 inv) runt 2 mil norr om stan. Golfspelare i Luleå kan således bege sig till golfbanan i Sävast ifall de vill spela golf i midnattssol (om myggen, knotten och sviden där tillåter det vill säga). För Persön gäller midnattssol från den 19 juni och i Sävast från den 18 juni. Några kilometer söder om Sävast ligger den lilla byn Unbyn som ligger precis söder om gränsen för midnattssol.

Kuriosa 1: Ingemar Stenmark född exakt på gränsen till midnattssolen?

I den lilla byn Joesjö i Lapplandsfjällen där Sveriges mesta världscupsegrare (86 stycken) Ingemar Stenmark föddes får man enligt SMHIs prognos en mycket kort natt den 21 juni. Detta då större delen av byn ligger söder om latitud 65,73°N. Enligt Google maps ligger dock några hus i utkanten av Joesjö precis norr om 65,73°N varför dessa, förutsatt att Google maps koordinater stämmer, rimligen bör kunna få i alla fall minst ett dygn med midnattssol. 

Lejonparten av de som bor i byn får däremot kort och gott ta sig en promenad (eller cykeltur) norrut i byn om de vill ta del av midnattssolen den 21. I vädersammanhang är Joesjö annars känt för att ståta med både februari- och marsrekordet för största dygnsnederbörd

Kuriosa 2: Seskarö - en tudelad ö vid sommarsolståndet

En annan plats midnattssolen når är tätorten Seskarö i Haparanda skärgård som förmodligen blivit mer känt efter att ett känt TV-program med överlevnadstema spelats in i området och nyligen sänts i TV. I historiska sammanhang är annars Seskarö känt för Seskaröupproret som ägde rum 1917. Medan själva samhället ligger norr om linjen för midnattssol den 21 juni gör havsbadet där det inte. 

//Misha