Säsongens första nationella isdygn

Den 3 januari var det ingen svensk station som hade en maximitemperatur över 0,0°C. Det innebar säsongens första "nationella isdygn".

Eftersom kalluften ser ut att ligga kvar över Sverige ett tag framöver så kan vi nog förvänta oss fler nationella isdygn.

Vad är ett isdygn respektive nationellt isdygn?

Med isdygn menas att temperaturen inte överskrider 0,0°C under dygnet.

För enskilda stationer är detta på inget sätt något ovanligt. I norra Sverige är det snarast regel än undantag under vintern. I nordligaste Lappland har man i genomsnitt mer än 150 isdygn under året. Vid Skånes sydkust kan man komma upp i cirka 20 isdygn under ett normalt år.

Det som är lite ovanligare är att samtliga stationer i Sverige har isdygn samtidigt. Sverige är ett avlångt land och om det är kallt i söder kan det sippra in lite mildare luft längst i norr och vice versa.

Men i söndags den 3 januari hände det för första gången denna vintersäsong. Men det var verkligen på snudden. Utklippan i Blekinge var varmast i landet med precis 0,0°C.

Den meteorologiska hösten sjunger på sista versen

Omslaget till kallt väder kommer att innebära att de orter i Götaland och Svealands kusttrakter som fortfarande haft meteorologisk vinter, nu kan förbereda sig på den meteorologiska vinterns definitiva ankomst. Utvecklingen kan följas på vår Årstidskarta.