Nytt säsongslägsta och tidig vinter i norr

Under natten till torsdagen noterades ett nytt säsongslägsta. Här hemma i Sverige sjönk temperaturen för första gången i år under -20°. Som lägst var det -21,1° i det välkända köldhålet Nikkaluokta i norra Lappland. Det tidigare säsongslägstat var från i tisdags då det var -19,1° vid grannstationen Rensjön. Ett nytt säsongslägsta kan komma att ses redan till söndag då en högtrycksrygg tillfälligt passerar norra Norrland. 

En kuriositet i sammanhanget är att det är första gången sedan 2009 som temperaturen i landet sjunker till minst -20,0° så här tidigt i oktober. Den 11 oktober 2009 rapporterade Pajala exakt -20,0°. 

De senaste 100 åren har det i drygt 60 fall inträffat att temperaturen sjunkit till -20,0° eller lägre någon gång i oktober.

De tio lägsta uppmätta temperaturerna under natten den 17 oktober.
De tio lägsta uppmätta temperaturerna under natten den 17 oktober. I Nikkaluokta sjönk temperaturen under -20 grader. Källa: SMHI. Förstora Bild

Under -30° i Sibirien

Under natten till tisdagen den 15 sjönk temperaturen för första gången den här säsongen under -30° i Sibirien. Iema i Ryssland  uppmätte -32,0°. Att temperaturen sjunker under -30° i Sibirien i oktober är inget konstigt. Under åren 2010-2018 har månadens minimitemperatur i Asien under samtliga år sjunkit under -30°. År 2014 och 2011 sjönk temperaturen dessutom under -40°. Vad den lägsta temperaturen för oktober kommer att bli återstår att se då de lägsta temperaturerna förväntas uppmätas under andra halvan av månaden. Detta i takt med att avkylningen av Sibirien fortgår.

Månadshögsta mitt i natten i Sverige och Danmark?

Under natten till måndag den 14 fördes för årstiden mycket mild luft tillfälligt in över sydligaste Götaland. I samband med detta uppmättes månadens hittills högsta temperatur mitt i natten. Allra varmast var det då ute vid Skillinge i ostligaste Skåne där temperaturen nådde 17,6°. Även i Danmark verkar månadens hittills högsta temperatur ha uppmätts vid ungefär samma tidpunkt. Ute vid Hammer Odde på nordligaste Bornholm orkade temperaturen upp i 19,1°. Huruvida det för både svensk och dansk del blir ett månadshögsta mitt i natten återstår att se. 

Att månadens högsta temperatur uppmäts mitt i natten förekommer och då främst under vintermånaderna då dygnsvariationen är mindre. Detta är även en konsekvens av att SMHI räknar temperaturdygnet från klockan 19 föregående dygn och fram till klockan 19 dygnet därpå.

Snabb utveckling av den meteorologiska vintern

De senaste dagarna har den meteorologiska vintern gjort en snabb framryckning i norra Norrland där den nu på många håll är 1-2 veckor tidigare än normalt. Endast längs norra Norrlandskusten och lokalt i södra Tornedalen är det fortfarande meteorologisk höst. Sedan tidigare har den meteorologiska vintern etablerat sig i fjällvärlden i Dalarna, Härjedalen och Jämtland. Även där är vintern drygt 1-2 veckor före normal tidtabell.