De ökända 5b-lågtrycken

Uppdaterat om 5b-lågtrycket: De ökända 5b-lågtrycken - del 2

Lågtryck kan röra sig i allehanda banor, men vissa är mera frekventa än andra. Då Skandinavien ligger i det så kallade västvindbältet drar lågtrycken ofta in över oss från väst eller sydväst. Så har varit fallet med många av de kraftigaste ovädren, som stormarna 1902, 1969 och Gudrun 2005.

Men emellanåt kommer lågtrycken såväl från söder och öster som från norr. Det finns med andra en stor variation, många möjliga scenarion.

Van Bebbers klassificering

Jacob van Bebber var en tysk meteorolog som verkade i slutat av 1800-talet och i början av 1900-talet. Han ville inte nöja sig med att se lågtryckens vägar över Europa som godtyckliga rörelser i ett kaotiskt system. I sann, tysk systematiseringsiver gjorde han ett försök att klassificera dem i olika kategorier och publicerade 1891 resultatet i Meteorologische Zeitschrift.

Lågtrycksbanor över Europa med underklasser enligt van Bebbers system
Lågtrycksbanor över Europa med underklasser enligt van Bebbers system Förstora Bild

Hans system rönte dock ingen större framgång och i dag har nästan alla dessa lågtrycksbanor för länge sedan fallit i glömska. Det finns dock ett viktigt undantag, nämligen de så kallade ”5b-lågtrycken”. Inte minst för svenska meteorologer är detta ett välkänt och en smula ökänt begrepp, eftersom dessa lågtryck av många anses notoriskt svårprognosticerade.

Som synes av figuren ovan var 5b för van Bebber ett lågtryck som från norra Adriatiska havet styrde kursen åt nordost i riktning mot Baltikum. Laddat med fukt från Medelhavet stöter lågtrycket på kyligare luft längre norrut och kan då genomgå en kraftig fördjupning. Nu är man nog inte längre så noga med att lågtrycket ska komma från just Adriatiska havet, utan åtminstone vi svenska meteorologer tenderar nog lite slarvigt att kalla varje lågtryck som drar upp från Polen eller Litauen för 5b-lågtryck.

Den prognostiska svårigheten

På vilket sätt är då dessa lågtryck svårare att göra prognos på än andra? Tja, ofta har man intrycket av att den exakta banan är märkvärdigt svår att bestämma i förväg, och de vädermodeller vi använder oss av kan ge ganska skiftande lösningar även när lågtryckets ankomst till våra breddgrader är nära förestående. Risken för felprognoser för ett givet område av Sverige blir då stor, och då det gärna handlar om både rikliga nederbördsmängder och kraftiga vindar kan konsekvenserna bli stora.

Det tvistas dock om 5b-lågtrycken verkligen är knepigare än andra eller om de bara upplevs så. En numera pensionerad kollega hävdade att eftersom 5b-lågtrycken inte ligger i det vanliga västvindflödet, så ”flyter de omkring” i en storskaligt mera komplex tryckbild som vädermodellerna har svårt att fånga. Andra menar dock att det mer hänger samman med Sveriges långsmala geografi, på det viset att vårt land, sett söderifrån, uppvisar en mycket mindre ”träffyta” för lågtrycken är när de kommer västerifrån.

Även en mindre förskjutning av banan i västlig eller östlig riktning får då stor betydelse och kan utgöra skillnaden mellan att nederbörd och blåst rör sig upp över Baltikum och sedan Finland eller att ovädret brakar rätt in över Sydsverige. På så vis märks mindre ändringar av lågtrycksbanan mer än för västerifrån kommande lågtryck.

5b-lågtryck under veckoslutet

Hur det nu än ligger till med detta passerar det på fredag och lördag en ”5b:are” över vårt närområde, och troget sitt rykte om att vara oberäkneligt har även detta lågtryck hoppat lite hit och dit i våra prognoskörningar de senaste dagarna. Ett tag såg de största nederbördsmängderna ut att komma över främst Öland och Gotland (som ju båda i och för sig är i skriande behov av regn).

Sedan försköts tyngdpunkten in över den östra delen av Götalands fastland, och i dagens prognos verkar en stor del av Götalands fastland och troligen Öland beröras av rikligt regn, som mest mellan 30 och 50 mm. Även stora delar av Svealand och sydostligaste Norrland får regn, men där mera i storleksordningen 5-20 mm, lokalt kanske upp mot 30.

Fast med tanke på hur torrt det är i södra Sverige så är väl detta för många snarare en god nyhet än en dålig (dock knappast för deltagarna i Vätternrundan som ser ut att bli en blöt historia!). Vindarna tycks emellertid inte bli till så stort besvär denna gång, men åtminstone Östersjön får sannolikt en hel del kulingvarningar.

Prognosens tryckbild för lördag morgon kl. 8.00 den 18 juni,
Tryckbild för lördag morgon kl. 8.00 den 18 juni enligt prognoskörning från 02.00 onsdag. Illustration SMHI Förstora Bild

Så ter sig i varje fall väderutvecklingen i skrivande stund. Men det är säkrast att följa prognoserna noga ända fram till fredag-lördag. Överraskningar kan, som så ofta med 5b, inte uteslutas.