20 år sedan det stora Fulufjällsregnet

Nu den 30-31 augusti är det precis 20 år sedan den så kallade Fulufjällskatastrofen. Det är det kraftigaste och mest förödande regn vi känner till i Sverige i modern tid.

Förutom själva väderskeendet finns det en del annat intressant att berätta kring det här regnet.

Det kraftigaste regnet i modern historia

Lördagen den 30 augusti 1997 och söndagen den 31 augusti drabbades Fulufjället nära norska gränsen i Dalarna av det kraftigaste regn vi känner till i Sverige i modern tid. Regnets kulmen var natten mellan lördagen och söndagen.

Enligt privata mätningar av en familj som övernattade i en stuga på Fulufjället föll 276 mm på 24 timmar. Den största mängden vid någon av våra officiella stationer var vid det här tillfället 130,7 mm i Storbron strax söder om Fulufjället. Ytterligare tre SMHI-stationer i Värmland, Dalarna och Härjedalen uppmätte över 100 mm detta dygn.

276 mm på 24 timmar är det mesta som uppmätts vid någon känd mätning i Sverige. Det är i och för sig småpotatis jämfört med vad vi nyligen bevittnat i Houston i Texas, men för svenska förhållanden är det en mycket anmärkningsvärd siffra. Enligt analyser kan regnet ha varit ännu kraftigare i sina mest centrala delar.

Erosion efter skyfallet på Fulufjället
Spåren efter den enorma erosion som ägde rum längs åar och bäckar på Fulufjället i samband med skyfallet den 30-31 augusti 1997.

Enorma skador i terrängen

Skadorna i terrängen var enorma med svenska mått mätt. Vattendrag på Fulufjället bröt nya fåror och stora träd och stenbumlingar drogs med i störtfloden. En död älg hittades i bråten men inga människor kom till skada.

Man skulle kunna tro att pressen, TV-team, meteorologer med flera skulle ha varit på plats redan efter några timmar. Men i själva verket tog det förhållandevis lång tid innan vi hade hela bilden klar för oss. Det finns flera bidragande skäl till detta.

Stora världshändelser

Massmedia var helt koncentrerade på stora saker som hände ute i världen detta dygn. Prinsessan Diana hade nämligen omkommit i en bilolycka i Paris.

Jag jobbade själv den där söndagsmorgonen. Jag ska erkänna att på vädertjänsten var vi nog minst lika upptagna av rapporteringen kring prinsessan Diana som att följa upp nederbördsuppgifterna från Dalarna.

Bara ett i raden av skyfall

Sommaren 1997 är en av de varmaste vi upplevt. Men den sommaren hade också andra egenskaper, nämligen en lång rad av mycket kraftiga regn och skyfall.

Det officiella svenska rekordet för dygnsnederbörd, alltså den största mängd som träffat en SMHI-mätare, noterades den 28 juli det året i Fagerheden i Norrbotten med 198,0 mm. Även detta regn orsakade lokalt stora skador med sönderskurna vägar med mera. Uppsala, Göteborg, Gävle, Flen och ett antal andra orter hade under sommaren drabbats av störtskurar och översvämningar.

När det var dags för Fulufjällsregnet de sista dagarna i augusti var meteorologerna luttrade och kanske inte fullt så på hugget som om det varit sommarens första skyfall.

Avsaknaden av sociala medier

Det fanns faktiskt ganska många personer på eller i närheten av Fulufjället den där natten. Det var ungdomsgrupper, jägare, fiskare med flera.

Trots detta finns knappast några bilder tagna av ögonvittnen. 20 år är i många sammanhang inte så lång tid, men när det gäller informationsutvecklingen är det närmast en evighet. Man kan lätt föreställa sig vad som skulle ha hänt i dag om något liknande inträffat. Inte bara vattenflödena skulle svämmat över utan även flödet av bilder, filmer och annat i våra sociala medier.

Flera expeditioner följde

När vi väl förstått vilken extrem väderhändelse detta var så följde flera expeditioner till Fulufjället från bland annat SMHI och universitet. Det resulterade i flera rapporter, faktablad och likande. Bland annat dessa:


// Sverker Hellström