17 oktober, 2014

Lokalt mer än 100 mm i Västsverige på två dygn

Under de senaste två dagarna har det varit kraftig nederbörd i Västsverige vilket orsakat översvämningar på en del håll. Lokalt hade det fram till fredagens morgon fallit mer än 100 mm sedan i onsdags morse. Framför allt var det Bohuslän och Dalsland som drabbades hårdast av den ymniga nederbörden. De största mängderna föll över de mer höglänta områdena i Dalsland. Även i Västergötland förekom lokalt stora mängder. Exempelvis så fick Vänersborg enligt observatören där totalt 73 mm varav 53 mm under onsdagen. I Vänersborg får man gå tillbaka ända till 1911 för att finna en större dygnsmängd i oktober då det föll 62 mm på ett dygn.

Sammanlagd nederbördsmängd i mm. Värdena avser den mängd som fallit från klockan 08 den 15 oktober till och med klockan 08 den 17 oktober.

Allra mest nederbörd fick man preliminärt i Bäckefors i Dalsland där det totalt föll 112,6 mm från klockan 08 den 15 till och med klockan 08 idag, fredagen den 17 oktober. Följande tabell visar de stationer där det fallit mest nederbörd under denna period. Observera att för stationer markerade med en asterisk har uppgifterna erhållits efter kontakt med observatören.

Tabellen visar de stationer som preliminärt sett fått mest nederbörd i mm från klockan 08 den 15 oktober till och med klockan 08 den 17 oktober. Stationer markerade med en asterisk indikerar att värdena erhållits efter kontakt med observatören. Klicka på bilden för förstoring.

I höglänt terräng i Dalsland föll nederbörden även delvis som snö. Enligt observatören i Bäckefors uppmättes på morgonen den 16 ett snödjup om 3 cm. Sedan nederbördsmätningar inleddes 1969 i Bäckefors har det vid tre tillfällen hänt att mätbart snödjup observerats den 16 oktober eller tidigare. Dels den  4 oktober 1994, den 16 oktober 1993 och den 12 oktober 1974. Ett riktigt tidigt snöfall i Götaland inträffade i slutet av september 1995 i de mest höglänta delarna av Sydsvenska höglandet. Vid det tillfället rapporterade fyra stationer mätbart snödjup, som mest 12 cm i Spinkabo i Småland. I Kunskapsbanken finns en artikel om tidiga snöfall.

15 oktober, 2014

Tropisk orkan ser ut att hota Hawaii

Det ser eventuellt ut som att den tropiska stormen Ana kan komma att dra in över Hawaii framåt söndag-måndag, då som en tropisk orkan av kategori 1 enligt amerikanska Central Pacific Hurricane Center (CPHC). Den senaste prognosen från CPHC pekar på att Ana kommer att nå orkanstyrka senare idag, onsdag. Även om Ana i nuläget inte väntas bli kraftigare än en kategori 1 – orkan kan den ställa till med stora problem. Förutom kraftiga vindar för Ana även med sig en stormflod och ymnigt regn vilket kan orsaka översvämningar och jordskred. Regnet lär dessutom förstärkas orografiskt över lovartsidan. Exempelvis så är den högsta punkten på Hawaiis huvudö (”Big Island”) över 4000 m öh medan Oahus högsta punkt når 1220 m över havet. Hawaii består av flera olika öar. Huvudön är dock inte den med högst antal boende. Flest invånare finns på ön Oahu med drygt 1 miljon varav 350 000 i delstatshuvudstaden Honolulu.

Läs mer

14 oktober, 2014

Vintern kopplar greppet i norra Norrland – sommaren på väg bort i Götaland

De senaste dygnens, för årstiden kalla väder i norra Norrland har gjort att den meteorologiska vintern kopplat greppet om denna landsände. I Kiruna och Karesuando anlände den meteorologiska vintern den 9 oktober. Detta var omkring 0-1 vecka tidigare än normalt. I Kiruna får man normalt sett vinter den 10 oktober (avser referensperioden 1961-1990).

Sommaren pressas söderut

I praktiskt taget hela Götaland samt delar av södra Svealand råder fortfarande meteorologisk sommar. Där är den meteorologiska hösten i allmänhet 1-3½ veckor försenad. I sydvästra Skåne anländer hösten normalt sett inte förrän den 10-15 oktober. Under gårdagen, den 13 oktober, rådde det dock hösttemperaturer i stora delar av Götaland med undantag för södra Skåne samt kusttrakterna. Kyligare väder väntas nu under veckan vilket kommer att innebära att sommaren pressas långt söderut över Götaland. Helt lär den dock inte försvinna ännu. Mildare luft väntas dra in över landet framåt slutet av helgen vilket i så fall lär hindra hösten från att putta undan sommaren helt och hållet.

Både vinterns och höstens framfart följs bäst på årstidskartan.

8 oktober, 2014

Dubbla orkanhot i Asien!

Globalt sett finns just nu finns två tropiska cykloner aktiva där den ena, den extremt kraftfulla kategori 5 – orkanen Vongfong, befinner sig i västra Stilla havet medan den andra, den betydligt svagare Hudhud, samlar kraft över Bengaliska viken. Både Vongfong och Hudhud väntas senare i veckan nå bebodda trakter med orkanvindar och kraftigt regn. Kuriöst nog kan Hudhud nå nordöstra Indien exakt på dagen ett år efter att orkanen Phailin drog in där! I östra Stilla havet fixade Simon ett tangerat rekord. Detta är vad dagens inlägg handlar om!

Läs mer

3 oktober, 2014

Ovanligt aktiv orkansäsong i östra Stilla havet

Årets orkansäsong på östra Stilla havet har så här långt varit ovanligt aktiv. Av de 17 tropiska stormar som hittills bildats har hela sju stycken utvecklats till så kallade ”major hurricanes” (kategori 3-5 på den femgradiga Saffir – Simpsonskalan). I östra Stilla havet är det sedan 1970 och framåt bara säsongerna 1985 (8), 1992 (8) och 1993 (8) som det förekommit fler major hurricanes. Observera att de tropiska orkaner som utvecklats till major hurricanes i centrala Stilla havet har exkluderats här. Med knappt två månader kvar av orkansäsongen i östra Stilla havet finns därmed en hyfsad möjlighet att tangera 1985 och 1992 ifråga om antal ”major hurricanes”. Däremot lär det bli mycket svårt att slå 1992 ifråga om antalet tropiska stormar. Den gången bildades hela 24 stycken varav 14 nådde orkanstyrka vilket innebar att hela den förbestämda namnlistan användes. Hade ytterligare en enda storm bildats då hade man fått använda sig av det grekiska alfabetet i namngivningsprocessen. För att så skall ske i år krävs en fenomenalt aktiv slutspurt på orkansäsongen med rekordmånga tropiska stormar i oktober och november.

Läs mer

25 september, 2014

Nytt köldrekord för september i Umeå

Det händer då och då att vi noterar nya värmerekord för våra allra längsta mätserier. Med det menar jag serier som är 150 år eller äldre.

Däremot tillhör det numera sällsyntheterna att vi får nya köldrekord för de allra längsta mätserierna.

Visst kan det under ovanligt kalla perioder fortfarande hända att det rapporteras temperaturer som är de lägsta på 50 år eller så. Till exempel har vi haft några sådana exempel de senaste nätterna.

  • Lund hade natten mot tisdagen 0,0° vilket är det lägsta i Lund för september månad sedan 1939.
  • Gävle noterade natten till onsdagen -5,3° vilket är det lägsta i Gävle i september sedan 1952.

Men att få köldrekord för hela mätserien är mycket svårt. När många av de klassiska mätserierna startade i slutet av 1850-talet eller början av 1860-talet så befann vi oss mer eller mindre i slutskedet av den mycket kalla epok som kallas ”lilla istiden”.

Men i natt den 25 september så hände det!

Umeå rapporterade -8,5° i minimitemperatur i natt. Det är en rejäl putsning av tidigare ”all-time low” för Umeå som var -7,3° den 26 september 1968. Mätningarna i Umeå startade i slutet av år 1858.

Nu ska sägas att mätningarna i Umeå sedan ett antal årtionden utförs ute vid flygplatsen, medan de äldre mätningarna utfördes mitt inne i staden. Nu är detta inget som är unikt för Umeå, utan även till exempel Gävle och Lund (se ovan) har flyttats från centrala lägen till förmodligen lite kallare lägen i ytterområden av städerna.

Stationen i Gävle är ett typiskt exempel på en station som flyttats till mer öppna områden i utkanten av tätortsbebyggelsen. Nu ligger den på ett rätt öppet fält i Hille cirka 5 km norr om Gävle centrum. Den som har ögonen med sig kan få en glimt av stationen från järnvägen mot Söderhamn.

 

23 september, 2014

Mycket kall septembernatt i norra Norrland och Skåne

Riktigt kall ishavsluft har nu svept ner över landet med frost långt ner över Götaland. I norra Norrlands fjälltrakter är det fråga om vintertemperaturer med nära nog nollgradigt dagtid. I samband med klart väder sjönk temperaturen under tisdagsnatten lokalt under -10° i vindsvaga dalgångar i norra Norrland. Detta var fallet i både Vilhelmina och Latnivaara, båda belägna i Lappland. Kallast var det i Latnivaara som rapporterade -11,4° vilket är den lägsta septembertemperatur som uppmätts i Sverige sedan 2003 då Nikkaluokta rapporterade -12,5°. I Gäddede i nordvästra Jämtland hade man som lägst -6,0° vilket är den näst lägsta septembertemperatur som observerats där. Den 30 september 1976 hade man -6,8° där. Temperaturmätningar i Gäddede inleddes 1905. Som en jämförelse kan nämnas att Sverigerekordet för september är -15,2° uppmätt den 26 september 1939 i Brännberg i Norrbotten. Läs mer om detta i temperaturextremer för september.

Läs mer

22 september, 2014

Första septemberstormen på elva år gav mycket stora regnmängder

I morgon tisdag är det höstdagjämning. I år har vädret också blivit betydligt mer höstlikt lagom till höstdagjämningen.

Det högtryck som dominerat vädret i Sverige i över en veckas tid drog bort österut under helgen. Detta lämnade utrymme för fronter att ta sig ner över landet från nordväst.

Väderläget klockan 20 på lördag kväll den 20 september. Längst i norr och ned längs norska gränsen finns en kallfront.

När kallfronten fortsatte ner över landet utvecklades ett lågtryck på fronten över Östersjön. På lågtryckets baksida blåste det upp nordostlig storm på Örskär vid Upplandskusten, och det har fallit mycket stora regnmängder i framför allt östra Svealand.

Väderläget klockan 02 natten mot måndag den 22 september.

Som mest har det blåst NNO 26 m/s på Örskär. Det är första gången på elva år som vi noterat stormvindar i svenska kustfarvatten i september. Senast det begav sig var den 23 september 2003. Även den gången var det Örskär som stod för noteringen med VSV 26 m/s. Senast det blåste storm i september vid mer än bara en enstaka station var den 9 september 1994 på västkusten.

Den största regnmängden hittills har rapporterats från Films kyrkby i norra Uppland, där man fått hela 93,4 mm från klockan 08 i går till klockan 08 i dag måndag. För att finna en större dygnsmängd i september i Sverige får vi gå tillbaka till 8 september 2001 då Ölands södra udde fick 108 mm.

Stockholm rapporterade en dygnsmängd på 44,2 mm, varav 31,2 mm föll på 12 timmar under söndagen med en del översvämningar som följd. Senast det föll större mängder under ett septemberdygn i Stockholm var den 13 september 1937 då det föll marginellt mer med 44,4 mm. Om vi går riktigt långt tillbaka i tiden så finns ett (möjligen något osäkrare) värde i Stockholm på 157 mm under 24 timmar den 8 september 1857.

16 september, 2014

Globalt rekordvarm augustimånad

Preliminära data från NASA pekar på att augusti 2014 globalt sett blev rekordvarm. Enligt dessa data blev augusti 0,70° varmare jämfört med normalperioden 1951-1980. Tidigare var det augusti 2011 som var varmast då den globala augustimedeltemperaturen låg 0,69° över normalvärdet. Därefter följer augusti 1998 och 2006 som bjöd på 0,68° samt 0,66° temperaturöverskott.

Kommer hela 2014 att bli ett rekordvarmt år globalt sett?

Det år som räknas som det varmaste enligt NASAs data är 2010 då den globala årsmedeltemperaturen var 0,67° över det normala. På andra plats kommer 2005 (+0,66°) medan 2007 intar tredjeplatsen (+0,63°). Så här långt har perioden januari-augusti 2014 bjudit på ett temperaturöverskott på 0,65°. Med stor sannolikhet lär 2014 placera sig i det absoluta toppskiktet av varma år. Med fyra månader kvar av året finns således en realistisk möjlighet att 2014 blir det varmaste året som observerats globalt sett sedan mätningarnas början 1880.

Möjlig El Niño kan ge ännu varmare 2015

WMO gick tidigare denna månad ut med att det fortfarande finns en betydande sannolikhet för att El Niño kommer att utvecklas senare i år. Året efter att en El Niño utvecklats brukar ofta verka värmande på den globala medeltemperaturen. Därmed finns en ökad möjlighet att även 2015 skulle kunna bli ett globalt sett rekordvarmt år.

15 september, 2014

Temperaturextremer för september

Efter en bedrövligt regnig andra halva av augusti i främst västra Götaland och Svealand har höstmånaden september till mångas glädje bjudit på överlag varmt och soligt sensommarväder. Den 3 september rapporterade Gladhammar i östra Småland 25,1° som högst. Mycket tyder på att detta värde gott och väl kan komma att bli månadens högsta. Värdet är dock långt från de landsdelvisa rekordtemperaturerna i september. För september har det dock visat sig vara ganska svårt att göra uttömmande statistik över de absoluta värmerekorden.

Läs mer