25 september, 2014

Nytt köldrekord för september i Umeå

Det händer då och då att vi noterar nya värmerekord för våra allra längsta mätserier. Med det menar jag serier som är 150 år eller äldre.

Däremot tillhör det numera sällsyntheterna att vi får nya köldrekord för de allra längsta mätserierna.

Visst kan det under ovanligt kalla perioder fortfarande hända att det rapporteras temperaturer som är de lägsta på 50 år eller så. Till exempel har vi haft några sådana exempel de senaste nätterna.

  • Lund hade natten mot tisdagen 0,0° vilket är det lägsta i Lund för september månad sedan 1939.
  • Gävle noterade natten till onsdagen -5,3° vilket är det lägsta i Gävle i september sedan 1952.

Men att få köldrekord för hela mätserien är mycket svårt. När många av de klassiska mätserierna startade i slutet av 1850-talet eller början av 1860-talet så befann vi oss mer eller mindre i slutskedet av den mycket kalla epok som kallas ”lilla istiden”.

Men i natt den 25 september så hände det!

Umeå rapporterade -8,5° i minimitemperatur i natt. Det är en rejäl putsning av tidigare ”all-time low” för Umeå som var -7,3° den 26 september 1968. Mätningarna i Umeå startade i slutet av år 1858.

Nu ska sägas att mätningarna i Umeå sedan ett antal årtionden utförs ute vid flygplatsen, medan de äldre mätningarna utfördes mitt inne i staden. Nu är detta inget som är unikt för Umeå, utan även till exempel Gävle och Lund (se ovan) har flyttats från centrala lägen till förmodligen lite kallare lägen i ytterområden av städerna.

Stationen i Gävle är ett typiskt exempel på en station som flyttats till mer öppna områden i utkanten av tätortsbebyggelsen. Nu ligger den på ett rätt öppet fält i Hille cirka 5 km norr om Gävle centrum. Den som har ögonen med sig kan få en glimt av stationen från järnvägen mot Söderhamn.

 

23 september, 2014

Mycket kall septembernatt i norra Norrland och Skåne

Riktigt kall ishavsluft har nu svept ner över landet med frost långt ner över Götaland. I norra Norrlands fjälltrakter är det fråga om vintertemperaturer med nära nog nollgradigt dagtid. I samband med klart väder sjönk temperaturen under tisdagsnatten lokalt under -10° i vindsvaga dalgångar i norra Norrland. Detta var fallet i både Vilhelmina och Latnivaara, båda belägna i Lappland. Kallast var det i Latnivaara som rapporterade -11,4° vilket är den lägsta septembertemperatur som uppmätts i Sverige sedan 2003 då Nikkaluokta rapporterade -12,5°. I Gäddede i nordvästra Jämtland hade man som lägst -6,0° vilket är den näst lägsta septembertemperatur som observerats där. Den 30 september 1976 hade man -6,8° där. Temperaturmätningar i Gäddede inleddes 1905. Som en jämförelse kan nämnas att Sverigerekordet för september är -15,2° uppmätt den 26 september 1939 i Brännberg i Norrbotten. Läs mer om detta i temperaturextremer för september.

Läs mer

22 september, 2014

Första septemberstormen på elva år gav mycket stora regnmängder

I morgon tisdag är det höstdagjämning. I år har vädret också blivit betydligt mer höstlikt lagom till höstdagjämningen.

Det högtryck som dominerat vädret i Sverige i över en veckas tid drog bort österut under helgen. Detta lämnade utrymme för fronter att ta sig ner över landet från nordväst.

Väderläget klockan 20 på lördag kväll den 20 september. Längst i norr och ned längs norska gränsen finns en kallfront.

När kallfronten fortsatte ner över landet utvecklades ett lågtryck på fronten över Östersjön. På lågtryckets baksida blåste det upp nordostlig storm på Örskär vid Upplandskusten, och det har fallit mycket stora regnmängder i framför allt östra Svealand.

Väderläget klockan 02 natten mot måndag den 22 september.

Som mest har det blåst NNO 26 m/s på Örskär. Det är första gången på elva år som vi noterat stormvindar i svenska kustfarvatten i september. Senast det begav sig var den 23 september 2003. Även den gången var det Örskär som stod för noteringen med VSV 26 m/s. Senast det blåste storm i september vid mer än bara en enstaka station var den 9 september 1994 på västkusten.

Den största regnmängden hittills har rapporterats från Films kyrkby i norra Uppland, där man fått hela 93,4 mm från klockan 08 i går till klockan 08 i dag måndag. För att finna en större dygnsmängd i september i Sverige får vi gå tillbaka till 8 september 2001 då Ölands södra udde fick 108 mm.

Stockholm rapporterade en dygnsmängd på 44,2 mm, varav 31,2 mm föll på 12 timmar under söndagen med en del översvämningar som följd. Senast det föll större mängder under ett septemberdygn i Stockholm var den 13 september 1937 då det föll marginellt mer med 44,4 mm. Om vi går riktigt långt tillbaka i tiden så finns ett (möjligen något osäkrare) värde i Stockholm på 157 mm under 24 timmar den 8 september 1857.

16 september, 2014

Globalt rekordvarm augustimånad

Preliminära data från NASA pekar på att augusti 2014 globalt sett blev rekordvarm. Enligt dessa data blev augusti 0,70° varmare jämfört med normalperioden 1951-1980. Tidigare var det augusti 2011 som var varmast då den globala augustimedeltemperaturen låg 0,69° över normalvärdet. Därefter följer augusti 1998 och 2006 som bjöd på 0,68° samt 0,66° temperaturöverskott.

Kommer hela 2014 att bli ett rekordvarmt år globalt sett?

Det år som räknas som det varmaste enligt NASAs data är 2010 då den globala årsmedeltemperaturen var 0,67° över det normala. På andra plats kommer 2005 (+0,66°) medan 2007 intar tredjeplatsen (+0,63°). Så här långt har perioden januari-augusti 2014 bjudit på ett temperaturöverskott på 0,65°. Med stor sannolikhet lär 2014 placera sig i det absoluta toppskiktet av varma år. Med fyra månader kvar av året finns således en realistisk möjlighet att 2014 blir det varmaste året som observerats globalt sett sedan mätningarnas början 1880.

Möjlig El Niño kan ge ännu varmare 2015

WMO gick tidigare denna månad ut med att det fortfarande finns en betydande sannolikhet för att El Niño kommer att utvecklas senare i år. Året efter att en El Niño utvecklats brukar ofta verka värmande på den globala medeltemperaturen. Därmed finns en ökad möjlighet att även 2015 skulle kunna bli ett globalt sett rekordvarmt år.

15 september, 2014

Temperaturextremer för september

Efter en bedrövligt regnig andra halva av augusti i främst västra Götaland och Svealand har höstmånaden september till mångas glädje bjudit på överlag varmt och soligt sensommarväder. Den 3 september rapporterade Gladhammar i östra Småland 25,1° som högst. Mycket tyder på att detta värde gott och väl kan komma att bli månadens högsta. Värdet är dock långt från de landsdelvisa rekordtemperaturerna i september. För september har det dock visat sig vara ganska svårt att göra uttömmande statistik över de absoluta värmerekorden.

Läs mer

11 september, 2014

Jokrar i väderleken

September har hittills bjudit på flera soliga och sensommarvarma dagar på många håll runt om i Sverige, under torsdagseftermiddagen har temperaturen till exempel stigit till 22 grader ända upp över Västerbotten. Prognosen för den kommande veckan innehåller också ett mäktigt högtryck som gör att stora delar av landet förmodligen kan få ytterligare ett antal sensommardagar med behagliga temperaturer och en hel del sol. Inför den kommande helgen finns dock ett par jokrar med i väderleken som har gjort prognoserna svårbedömda under de senaste dagarna. Läs hela inlägget: Läs mer
11 september, 2014

Orkanvarning för Mexiko och Filippinerna?

På norra halvklotet är de tropiska cyklonerna som mest aktiva under augusti-oktober. I dagsläget finns två tropiska cykloner som båda ser ut att kunna utgöra ett hot mot bebodda trakter. I östra Stilla havet rör sig säsongens femtonde tropiska storm, namngiven Odile, långsamt på en nordvästlig bana nära nog parallellt med Mexikos västkust. Framåt söndag-måndag väntas Odile, som enligt amerikanska National Hurricane Center (NHC) då förmodas nått orkanstyrka av kategori 2 på den femgradiga Saffir-Simpsonskalan, befinna sig nära Baja California i nordvästra Mexiko. Den prognoserade banan för Odile är inte helt säker och kan komma att skifta västerut vilket i så fall skulle minska konsekvenserna för Mexiko. Även om Odile inte når land kan det komma att falla stora regnmängder vilket i så fall kan ge upphov till översvämningar och jordskred.

Läs mer

3 september, 2014

Dolly + Norbert = sant!

Två aktiva tropiska stormar, Dolly och Norbert, finns just nu både väster och öster om Mexiko. Dock kommer det inte att bli någon långvarig samvaro ihop, ungefär som många hollywoodäktenskap. På Atlanten håller Dolly, som är säsongens fjärde namngivna tropiska storm, i skrivande stund på att dra in över östra Mexiko som en svag tropisk storm och väntas senare under onsdagen nedgraderas till ett tropiskt lågtryck. Det kraftiga regnet med mängder på lokalt upp mot 250 mm som kan ge upphov till översvämningar och jordskred är det primära hotet från Dolly.

Prognoserad bana för den tropiska stormen Dolly. Källa: NOAA.

 

I östra Stilla havet kan den tropiska stormen Norbert komma att utgöra ett hot mot Baja California på Mexikos västkust. Norbert har en möjlighet att nå orkanstyrka under torsdagsdygnet. Även för Baja Kalifornien torde kraftigt regn från Norbert komma att utgöra det största hotet. Ifall Norbert rör sig på en bana närmare Baja California kan även vinden ställa till med problem där.

Prognoserad bana för Norbert. Källa: NOAA.

 

1 september, 2014

100 mm i Malmö, väsentligt mindre i Lund

Söndagsdygnets skyfall över Malmö har lett till stora rubriker i massmedia samt att kritik riktats mot SMHI för att varningen kom ut sent. Låt oss titta på hur väderläget såg ut.

Boven i dramat var ett lågtryck på Nordsjön som i marknivå inte syntes speciellt bra men som syns betydligt bättre högre upp i atmosfären, vilket man ser i bilden nedan. (Klicka på bilden för att få den större.)

Geopotentialhöjden på 300hPa-nivån, drygt 9000 meter över havet, igår söndag 31 augusti klockan 8 på morgonen.

 

Läs mer

26 augusti, 2014

Uppdaterad regntopp för 1-25 augusti

Efter ett par veckors oavbrutet regnande i främst västra Götaland väntas nu några dagars uppehållsväder innan nya regnområden rullar in från väster framåt söndag-måndag, dock ser det i nuläget inte ut att bli några större mängder. Därmed kan vi nu få en god bild av hur mycket regn som kommit. Av de stationer som vi får in dagliga värden från har jag hittat totalt 20 stationer som fram till klockan 8 den 26 augusti fått mer än 200 mm. Av dessa finns är en från Norrland, två från Svealand och resterande 17 från Götaland. Nedan följer den uppdaterade listan och därefter en summering över vilka stationer som slagit sina gamla regnrekord för augusti månad och vilka som fortfarande har en liten chans att överträffa de. Stationer med längre mätserier (minst 70 år) har fetmarkerats. Ett ”R” indikerar nytt rekord för augusti månad. En asterisk markerar att stationens data ej är komplett och kan komma att justeras upp när vi väl fått in journalen efter månadens slut. Två asterisker, som endast Torup fått är för att markera att stationens mätningar inleddes det året men att avbrott i serien förekommit. Se mer info nedan.

Läs mer