28 juli, 2015

Sommarbilder

Nu när juli lider mot sitt slut och det ostadiga sommarvädret alltjämt håller Skandinavien i sitt grepp så får man göra sitt bästa genom att tänka tillbaka till månadsskiftet då vi faktiskt hade riktigt soligt och varmt väder, om än endast några få dagar. Under just den perioden var det flera av er läsare som skickade in vackra sommarbilder och nedan följer två av dessa.

Vackra Härjångsdalen i Jämtland, den 28 juni. FOTO: Josia Hort

 

Marö kupa, söder om Arkösund. Den 1 juli. FOTO: Henric Bundy

 

26 juli, 2015

Blött veckoslut i Sverige, men det hade kunnat vara värre.

I skrivande stund ligger det för årstiden rätt djupa lågtrycket centrerat över Svealand med huvuddelen av regnet över södra och mellersta Norrland.

Väderläget klockan 14 den 26 juli 2015

När regnet under lördagsdygnet främst låg över södra Sverige så uppmättes på 24 timmar som mest 35 mm i Mollsjönäs i Västergötland och i Onsala i Halland. Malmö fick 33 mm, varav 18 mm på en kvart mellan klockan 19.30 och 19.45 på lördagskvällen i samband med åskskurar.

Även om detta långtifrån är några rekordmängder, så blir det ändå ofantliga mängder vatten totalt över Sveriges yta som framgår av Johans inlägg.

Det lägsta lufttrycket hittills över svenskt område är 991,5 hPa i Kloten i Västmanland klockan 16 på söndagseftermiddagen. Vi behöver dock bara gå tillbaka till det lågtryck som passerade över södra Norrland den 8 juli i år för att finna aningen lägre lufttryck för en julimånad.

I Sydsverige får vi däremot gå fyra år tillbaka för att finna ett djupare lågtryck i juli. I exempelvis Helsingborg var lufttrycket 995,2 hPa natten mot söndag, vilket är det lägsta i juli där sedan 23 juli 2011.

Det absolut lägsta lufttrycket i Sverige 977,1 hPa uppmättes i Ulricehamn den 9 juli 1931 i samband med den så kallade ‘juliorkanen’. Detta oväder upplevde för övrigt historikern Hans Villius i sin barndoms Kalmar, vilket han berättat om i ett TV-program.

I går gav lågtrycket, som i Tyskland fick namnet Zeljko, mycket kraftiga vindbyar vid den holländska Nordsjökusten. Stationen Ijmond hade full storm i medelvind med 26 m/s och orkanbyar på 33 m/s. Den närliggande stationen Ijmuiden var inte långt efter med 25 m/s i medelvind och vindbyar på 32 m/s. Enligt den holländska vädertjänsten är det första gången på 15 år som man där haft en fullvärdig storm i juli månad.

Väderläget klockan 14 den 25 juli 2015

 

26 juli, 2015

Hjälmarens volym

Nära nog så mycket regn föll igår över södra Sverige. När naturen spänner musklerna kan man inte låta bli att imponeras, även om många mer än gärna hellre haft soligt och varmt just nu.

regn

Medelvärdet och medianvärdet av den nederbördsmängd som samtliga våra stationer i Götaland och Svealand rapporterade nu på morgonen den 26 juli var 16 mm. Om vi antar att denna fördelning är representativ för hela Götalands och Svealands yta så föll här totalt 2,7 biljoner liter vatten under det senaste dygnet. Det är nästan lika mycket vatten som hela Hjälmaren, Sveriges fjärde största sjö, rymmer!

3579 badkar

Nederbördsområdet fortsätter nu vidare norrut över landet och ser faktiskt ut att kunna ge snarlika mängder även här. Om vi då leker med tanken att det även här kommer att regna i genomsnitt 16 mm över den totala ytan så kommer helgens omfattande nederbördsområde ha dumpat 7,2 biljoner liter vatten över Sverige. Det är lika mycket vatten som om varje enskild invånare i Sverige fyller var sitt standardbadkar 3579 gånger!

Om man även betänker att stora delar av våra grannländer också fått mycket regn så början man inse vilka otroliga mängder vatten sådana här vädersystem innehåller och omfördelar. Imponerande minst sagt!

 

 

23 juli, 2015

Rejäl rotblöta väntas under helgen

Som om det inte hade varit nog med lågtryck och regnväder den här sommaren, så väntas ett nytt omfattande regnområde dra upp över stora delar av Sverige under veckoslutet.

Prognoserat väderläge klockan 14 på lördag den 25 juli

På lördag beräknas ett lågtryck tillsammans med ett omfattande lågtryck dra in med början över Götaland. Det fortsätter sedan på en bana vidare upp över landet.

Prognoserat väderläge klockan 14 på söndag den 26 juli

På söndag beräknas lågtrycket ha sitt centrum över Svealand med ihållande och kraftigt regn över framför allt Svealand och södra Norrland. Åska kan ytterligare späda på regnmängderna. Kring det för årstiden rätt djupa lågtrycket väntas blåsigt väder med ostvindar över mellersta Norrland och västvindar över Götaland.

Jag kommer själv att hoppa in på prognostjänst under lördag och söndag, så då uppdaterar jag bloggen med statistik över lågtryckets verkningar.

Det är alltid svårt att prognosera regnmängder i detalj så följ gärna utvecklingen på

Meteorologens kommentar och Varningar.

21 juli, 2015

Kyliga julinätter men långt från några verkliga rekord

Det har varit frost vid minst någon av våra stationer under nio nätter hittills i juli. Men förutom vid enstaka stationer är vi långt ifrån något som skulle kunna kallas rekord.

Kallast hittills har det varit i Tarfala med -2,0° den 1 juli. Det är vår högsta nuvarande väderstation på 1 150 meters höjd.

Bland stationer på lägre nivåer har det som kallast varit -1,7° i Pajala den 14 juli.

Vi behöver dock bara gå två år tillbaka i tiden för att finna en lika låg temperatur i juli. Den 23 juli 2013 var det nämligen -1,7° i Latnivaara i Lappland.

Men för Pajalas del var detta en tangering av stationens tidigare julirekord på -1,7° från 2012 och 1975. Stationen i Pajala har flyttats en del men mätningar finns tillbaka till 1940.

Den gångna natten (den 21 juli) var det som kallast -0,8° i Åsele, vilket är rekord där för juli sedan automatstationen sattes upp där för snart 20 år sedan.

I Götaland har det hittills i juli som kallast varit +2,4° i Hagshult i Småland den 17 juli. Även för Götalands del räcker det att gå tillbaka till 2013 för att finna lägre julivärden. Då hade samma station +1,9° den 3 juli.

Om vi tittar på de allra lägsta julitemperaturena historiskt sett så är årets värden blygsamma. Den 14 juli 1893 hade Funäsdalen i Härjedalen -5,0° och lika låg temperatur rapporterades från samma station den 22 juli 1888.

Temperaturrekord i juli

 

I Norge hade man en rejält kylig natt den 17 juli då Hovdan-Lundane i Sydnorge hade -3,7°.

6 juli, 2015

Sammanfattning av årets första värmebölja

Årets första värmebölja är nu över och det är dags för en sammanfattning. I Sverige blev det inte fråga om några verkliga rekordnoteringar som i vissa länder nere i Europa. Men några platser noterade i alla fall de högsta temperaturerna på flera årtionden.

Torsdag den 2 juli

Den 1 juli steg temperaturen över 25° på många håll i södra och mellersta Sverige. Den 2 juli blev det ännu varmare med över 30° i främst Svealand och södra Norrland.

  • Allra varmast var det i Forse i Ångermanland med 32,8°. Det är rekord för den stationen sedan tillförlitliga mätningar av maximitemperatur inleddes 1956. I och för sig startade mätningar i Forse redan 1901, men de första årtiondena var utrustningen sådan att maximitemperaturerna var orealistiskt höga.
  • Östersund/Frösön noterade samtidigt sin högsta temperatur sedan 2003 med 29,1°.

Fredag den 3 juli

  • Vid Sundsvall-Härnösands flygplats uppmättes 32,4°, vilket är högsta temperaturen där sedan 1994. Den varma sommaren 1994 kanske många annars minns främst för fotbolls-VM i USA.
  • Härnösand hade 32,2°, vilket även för den stationen är den högsta temperaturen sedan 1994. Värdet är dessutom bara en halv grad från Härnösands absoluta värmerekord från juli 1914.

Lördag den 4 juli

Temperaturer på 30-31° noterades upp till södra Norrland, men inga rekordnoteringar för stationer med längre mätserier.

Söndag den 5 juli

Värmen kulminerade i södra halvan av landet.

  • Malmö hade med 32,4° den högsta temperaturen sedan 1994.
  • Kristianstad noterade med 31,9° den högsta temperaturen sedan år 2000, och den högsta för juli månad sedan 1959.
  • Karlshamn hade med 31,1° den högsta temperaturen sedan augusti 1975, och den högsta för juli månad sedan 1959.
  • Ölands södra udde hade med 26,5° den högsta temperaturen sedan 1997.

Avvikelse från normal temperatur den 1-5 juli 2015.

Värmeböljan har i södra och mellersta Sverige gett ordentliga temperaturöverskott för de första fem dagarna i juli. Detta överskott torde dock snabbt krympa i samband med övergången till svalare väder.

Tropiska nätter

Det har inte varit tropiska nätter i någon större omfattning under den här värmeböljan, delvis beroende på att det var fråga om relativt torr luft och att havsvattnet ännu inte är så varmt.

Natten till den 3 juli sjönk dock temperaturen inte lägre än 22,3° i Kuggören i Hälsingland, vilket jag beskrivit närmare i mitt förra blogginlägg.

Natten till den 6 juli sjönk inte temperaturen under 20,1° i Karlskrona-Söderstjerna. Där blev det dock svalare under dagen varför det inte blev något ”tropiskt dygn” trots en tropisk natt.

3 juli, 2015

Märklig temperaturstegring följt av sommarens första tropiska natt i Sverige

Natten mot den 3 juli var den första natten för säsongen då lufttemperaturen inte sjönk under 20,0° vid en svensk station. Det vill säga det var en så kallad tropisk natt.

Det var Kuggören vid Hälsingekusten utanför Hudiksvall som stod för den noteringen. Det var dessutom en tropisk natt med god marginal, temperaturen sjönk inte lägre än 22,3° under natten.

Möjligen kan det även ha varit en tropisk natt vid stationen Sundsvall-Råsta, där temperaturen inte sjönk lägre än 20,6°. Men den stationen rapporterar inte egentlig minimitemperatur utan endast värden varje halvtimme, så det är möjligt att temperaturen kortvarigt kan ha sjunkit under 20° mellan obstillfällena.

I övrigt var det bara Kuggören som hade en tropisk natt. Varför det bara var Kuggören av våra kuststationer som hade tropisk natt är kanske inte så lätt att förklara, men möjligen berodde det på att man där hade tillräckligt mycket frånlandsvind under natten. Uppe vid Bottenvikskusten befann man sig i gränsområdet till svalare luft i norr.

Väderläget klockan 20 den 2 juli

På kvällen den 2 juli inträffade en märklig temperaturstegring i Kuggören i samband med att vinden vred från syd-sydostlig pålandsvind till sydvästlig frånlandsvind. Då kunde de kraftigt uppvärmda luftmassorna inifrån den hälsingska jordbruksbygden plötsligt strömma ut ända till kustbandet. Temperaturen steg från 20,5° klockan 18 till 30,2° klockan 19, vilket måste upplevts som mycket märkligt för alla som vistades i Kuggören då.

Temperaturförloppet i Kuggören den 2-3 juli 2015

Högsommarvärmen är ännu inte slut för den här gången så det kan nog bli en eller annan tropisk natt även under veckoslutet. Och då kan nog också kuststationer lite längre söderut komma ifråga.

 

30 juni, 2015

Sommarbilder

Som Mattias skrev på bloggen härom dagen så är varmare och stabilare väder på gång. Det väntas högsommarvärme på många håll i landet och dessa båda läsarbilder får representera den typ av väder som vi har att vänta kommande dagar i landets södra och mellersta delar.

En vacker sommarbild från Målquistadammen i Aneby, Småland. Bilden är tagen den 20 juni. FOTO: Ragnwald Reinsjö

 

Solens strålar bryts i iskristallerna i det tunna Cirrostratustäcket över den danska ön Läsö i Kattegatt den 26 juni och bildar ett vackert halo. FOTO: Kjell Thuresson

 

Ni får gärna skicka väderrelaterade sommarbilder till oss med förbehållet att de kan komma att publiceras här på bloggen. I slutet av sommaren kanske vi, med hjälp av era bilder, kan göra en sammanställning av hur sommarvädret har varit. Vid alla typer av väder. =) vaderleken@smhi.se

 

26 juni, 2015

Varmare och stabilare väder på gång

Sommarvärmen har hittills lyst med sin frånvaro, men nu är varmare luft snart på väg. Efter den långa perioden med kyligt och ostadigt väder är nyheten om den annalkande sommarvärmen ett hett ämne i prognoserna just nu. Även jag tänkte ge en liten kommentar kring läget.

Eniga prognoser

Det prognostiserade väderomslaget väntas i mitten av nästa vecka då en högtrycksrygg med varm luft växer in över Sverige. Trots att omslaget i nästa vecka fortfarande ligger flera dagar fram i tiden är prognoserna eniga om en tendens till varmare och stabilare väder i nästa vecka. Osäkerheterna ligger snarare i hur mycket varmluft som ska strömma upp och hur länge det ska hålla i sig.

Storskaliga väderläget

En av anledningarna till att vi nu kan känna oss relativt säkra på att det blir, åtminstone ett tillfälligt, omslag till varmare och mer högtrycksbetonat väder i nästa vecka är att väderomslaget sker på en ganska stor skala, något som ökar prediktabiliteten.

Under långa perioder av såväl maj som juni låg den arktiska köldpolen förskjuten mer ner mot den nordligaste delen av Atlanten och nordligaste Skandinavien än vanligt, vilket framgår ur figur 1 nedan. Det gav ett gynnsamt läge för lågtryck att utvecklas på den norra delen av Atlanten för att sedan dra in över Sverige med ostadigt, tidvis blåsigt och kyligt väder.

De svarta konturlinjerna i bilden visar ett medelvärde av den geopotentiella höjden av 500 hPa-ytan under perioden 1 maj till 22 juni. Färgkonturerna visar avvikelsen från ett klimatologiskt värde. Datan är reanalysdata från NCEP.

De svarta konturlinjerna i bilden visar ett medelvärde av den geopotentiella höjden av 500 hPa-ytan under perioden 1 maj till 22 juni. Färgkonturerna visar avvikelsen från ett klimatologiskt värde. Notera det omfattande blåa området som sträcker sig från Skandinavien bort mot södra Grönland. Datan är reanalysdata från NCEP.

Den kommande veckan får vi ett litet trendbrott i det ovan beskrivna mönstret som dominerat vädret sedan en tid tillbaka. Köldpolen som så envist legat från Grönland och vidare ner mot Norska havet har försvagats och förskjuts långsamt bort samtidigt som ett lågtrycksområde nu stannar upp väster om Brittiska öarna. Öster om lågtrycksområdet kan varmluft börja strömma upp mot Nordeuropa med en sydlig och sydvästlig luftström. I början av nästa vecka kommer ett nytt lågtryck under fördjupning västerifrån in i lågtrycksområdet på Atlanten och det får varmluften att på allvar sätta fart upp mot Skandinavien, se figur 2.

Väderkartor som visar den högtrycksrygg som väntas ge sommarvärme nästa vecka.

Figur 2. Visar en prognos för tisdag och fredag i nästa vecka. I kartorna visas lufttrycket i havsytans nivå med svarta konturlinjer och den geopotentiella höjden av 500 hPa-ytan med de färgade konturerna. Lägg märke till det avsnörpta lågtrycket väster om Brittiska öarna och högtrycksryggen som växer in över Skandinavien (syns kanske tydligast på 500 hPa).

Osäkert hur länge värmen stannar

Det högtrycksbetonade och varma vädret kommer förmodligen till Sverige under onsdag och torsdag den kommande veckan och det mesta i prognoserna tyder på att värmen håller i sig över helgen. I slutet av vår 10-dygnsperiod finns dock en viss antydan till att högtrycksryggen försvagas och att lågtrycksområdet på Atlanten börjar förskjutas österut, något som i så fall skulle innebär en återgång till lite ostadigare väder igen. På den tidsskalan är dock osäkerheten i prognoserna relativt stor.

23 juni, 2015

Extremt varm majmånad ökar sannolikheten för rekordvarmt 2015 globalt sett

Maj 2015 blev ännu en extremt varm månad globalt sett. Både Japan Meteorological Agency (JMA) och amerikanska National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA) rankade med bred marginal maj 2015 som den varmaste majmånaden sedan mätningarna inleddes i slutet av 1800-talet. Därmed har fem av de globalt sett varmaste majmånaderna alla inträffat efter 2009.

NASA placerar årets majmånad på en preliminärt delad andraplats, tillsammans med 2012, efter 2014. Utifrån NOAAs och NASAs värden har perioden januari-maj varit rekordvarm (se tabeller nedan). Inledningen av 2010 var enligt båda väderinstituten nästan lika varm som årets. De år som haft den varmaste inledningen enligt NASAs data är:

År

Temperaturavvikelse jan-maj

El Niño/La Niña jan-maj

El Niño/La Niña under juli-dec

2015

+0,766°

Prognos: El Niño

2010

+0,760°

El Niño

La Niña

2007

+0,724°

El Niño

La Niña

2014

+0,670°

Neutralt

Neutralt

1998

+0,660°

El Niño

La Niña

Tabell 1 visar de fem år (kolumn 1) som haft den varmaste inledningen av ett kalenderår för månaderna januari-maj utifrån NASAs temperaturdata. Avvikelserna i kolumn 2 är relativt normalperioden för 1951-1980. Kolumn 3 visar om kalenderåret inletts med El Niño eller La Niña medan kolumn 4 istället visar hur utvecklingen av El Niño/La Niña varit under kalenderårets andra halva.

NOAAs värden för samma period under 2015 skiljer sig något åt från NASAs. Detta beror på att de båda väderinstituten använder sig av en annan normalperiod samt olika beräkningsalgoritmer för att hantera data från observationer och satelliter. NASAs normalperiod är 1951-1980 medan NOAAs är för hela 1900-talet.

År

Temperaturavvikelse jan-maj

2015

+0,85°

2010

+0,76°

2007

+0,71°

1998

+0,70°

2014

+0,70°

Tabell 2: Tabellen visar de fem år som haft den varmaste inledningen av ett kalenderår för månaderna januari-maj utifrån NOAAs temperaturdata. Avvikelserna i kolumn 2 är utifrån det beräknade medelvärdet för hela 1900-talet.

El Niño ökar sannolikheten för rekordvarmt 2015

Vad betyder det här för fortsättningen av 2015? Först och främst innebär det att vi haft en oerhört varm inledning på 2015. Under våren har El Niño utvecklats och enligt amerikanska NOAA är sannolikheten att El Niño fortsätter under resten av året omkring 85%. Däremot är det än så länge oklart hur pass kraftfull El Niño blir. Dock finns det modeller som i nuläget indikerar att årets El Niño kan komma att bli en av de starkaste som skådats, däribland ECMWF, JMA, NOAA och NASA.

Här finns en betydande skillnad gentemot 2010 (liksom 2007 och 1998) som inleddes med El Niño men under andra halvan av 2010 svängde det över till La Niña vilket istället har en globalt sett kylande effekt på klimatet. Detta är inget ovanligt. En El Niño följs ofta, men inte alltid, av en La Niña. Då El Niño nu ser ut att fortsätta innebär det att sannolikheten för ett rekordvarmt 2015 ökar. Detta ökar dessutom oddsen för att också 2016 blir ett av de absolut varmaste åren på den globala skalan.