Kurs i "Air Pollution Management" startar

I måndags startade ännu en omgång av Sida-kursen "Air Pollution Management". Tjugotvå beslutsfattare från fjorton länder i Afrika, Asien och Latinamerika är på SMHI för att under fem veckor studera olika aspekter av luftmiljö.

Målet med kursen är att på sikt bidra till att förbättra luftmiljön i olika utvecklingsländer. Deltagarna är beslutsfattare från utvalda regioner och organisationer. Under fem veckor får de utbildning om luftföroreningar och sätt att hantera dem på, utifrån svenska erfarenheter.

– Denna gång kommer de flesta av deltagarna från Asien: Kina, Vietnam, Thailand, Indonesien och Indien. Det var många kvinnor som inkom med bra ansökningar och projektbeskrivningar, så kvinnorna är i majoritet bland kursdeltagarna, säger kursansvariga Marina Verbova.

Provtagning APM
Kursdeltagarna mäter koncentrationen av olika föroreningarna i luften i Norrköping. Provresultaten används i en övning senare under kursen.
Foto Mina Sadeq

Lektioner varvas med projektarbeten

Schemat under vistelsen i Sverige är intensivt med föreläsningar, övningar och studiebesök. Dessutom planeras deltagarnas projektarbeten, en viktig del av kursen som fortsätter under längre tid och redovisas vid ett seminarium våren 2011.

Kursen ingår i ett femårigt program som finansieras av Sida. Nuvarande kursomgång är den sista av totalt sju som har genomförts med SMHI som arrangör. Kursen har genomförts både med internationell antagning och som en variant riktad mot Indien.