Vimarhem hoppas på billig besparing med prognosstyrning

Med hjälp av prognosstyrning hoppas Vimmerby kommuns bostadsbolag Vimarhem att kunna sänka sina energikostnader med 5-6 procent på sikt.

Testar på halva bostadsområdet

- I och med att vi delar upp ett område i två identiska halvor och kör prognosstyrning på den ena halvan så blir det enkelt att se vilken effekt prognosstyrningen kan ge. Jag har pratat med en del andra kommuner som redan testat det här och de hade goda erfarenheter, så jag hoppas vi kommer att kunna spara 5-6 procent på våra energikostnader med hjälp av prognosstyrning, säger Göran Andersson, byggnadsingenjör på Vimarhem.

Erab levererar prognosstyrningen

Lösningen, som levereras av Erab, ska testas i något år innan den utvärderas. Om allt går bra så kan det definitivt bli fråga om att använda systemet även i andra bostadsområden, menar Göran Andersson.

- En fördel med den här lösningen är att den inte är särskilt dyr i förhållande till många andra lösningar för energibesparing. Centralenheten kostar några tusen kronor och sedan blir det en kvadratmeterkostnad på ett par kronor per kvadratmeter och år. Levererar prognosstyrningen de besparingar vi räknar med kommer det här helt klart att betala sig, säger han.