Prognosstyrningen minskar felanmälningarna hos HSB Södertälje

På HSB Södertälje är miljötänkandet en viktig faktor och det var det som gjorde att de beslutade sig för att börja använda prognosstyrning.

- Vi såg det här systemet på en mässa och det verkade vara ett bra sätt att minska vår miljöpåverkan. Rent kostnadsmässigt går det jämnt upp om man jämför våra besparningar med avgiften vi får betala så prognosstyrningen gör oss miljövänligare utan att det kostar pengar, säger Jan Gillblad förvaltare på HSB Södertälje.

Gör mest skillnad på vår och höst

Indirekt kan man också säga att prognosstyrningen har sänkt kostnaderna i och med att de boende får en behagligare innemiljö när systemet ser till att temperaturen hålls stabil över dygnet.

- Vi har sex höghus i rad och prognosstyrningen sitter i ett av dem. I just det huset tycker vi oss ha färre felanmälningar så där sparar vi pengar på att inte behöva rycka ut lika ofta. Det är speciellt när det slår om på vår och höst som systemet ser till att den här råheten i luften som annars kan kännas i lägenheterna inte blir ett problem, säger Jan Gillblad.

Funderar på tryckstyrda fläktar

Prognosstyrningen är en komponent i HSB Södertäljes miljöarbete och man arbetar även på andra fronter.

- Vi har bytt ut fönstren så att vi nu har isolerglas med argongas och vi funderar också på att skaffa tryckstyrda fläktar som anpassar sig efter de behov som finns istället för att bara ge samma effekt hela tiden, säger Jan Gillblad.

Sammanfattningsvis kan vi säga att satsningen på prognosstyrning har gett HSB Södertälje det de hoppades på.

- Vi skulle definitivt inte vilja ha det ogjort om man säger så. Prognosstyrningen har hjälpt oss att bli mer miljövänliga så man kan säga att vi har nått vårt mål med satsningen.