Prognosstyrning hett i Danmark

SMHI Prognosstyrning har blivit högaktuell i Danmark.– Jag tror det kommer att hända konkreta saker redan före sommaren, säger Eva Erdös, säljare av Energibesparingsprojekt på Honeywell.

Stämningen på den danska marknaden har tidigare varit lite avvaktande mot prognosstyrning. Men efter att de danska energibolagen genom ny lagstiftning ålagts att spara energi, så har det vänt.

Regeringen lade fram energiplan

Den danska regeringen lade i slutet av februari fram en ny energiplan som ska göra landet oberoende av kol, olja och gas till år 2020. Klimat- och energiministern Lykke Friis (Venstre) beskrev det som att det ”var den största revolutionen på energiområdet i Danmark sedan oljekrisen 1973.” Landet ska satsa kraftfullt på bland annat vindkraft och bioenergi.

– Prognosstyrning möter därför också ett stort intresse i Danmark och har blivit en riktig dörröppnare för våra säljare, som skriker efter information och säljmaterial, säger Eva Erdös.

Konkreta resultat före sommaren

Det plötsliga intresset har tagit de inblandade lite på sängen, men arbetet är i full gång med att ta fram informationsmaterial och pengar till rejäla marknadsföringsinsatser.

– Våra säljare ser också ett stort intresse hos de danska fastighetsbolagen, berättar Eva Erdös.

– Det ser väldigt bra ut och vi tror på konkreta resultat i Danmark redan före sommaren.