Prognosstyrning ger behagligare inneklimat i Toppsockret

Redan 2005 började bostadsrättsföreningen Toppsockret i Farsta med prognosstyrning. Så här sex år senare kan föreningen se tillbaka på en lyckad satsning.

BRF Toppsockret var tidigt ute med prognosstyrning för de 143 lägenheter som ingår i föreningen och ordföranden Thomas Bäcklin är mycket nöjd med hur systemet har fungerat under åren.
- Det är ett enkelt och stabilt system som vi är mycket nöjda med. Allting justeras automatiskt och vi har aldrig behövt göra några egna justeringar, så det har inte inneburit något extra arbete från vår sida, säger han.

Stabil temperatur över dygnet

Under den här tiden har Toppsockret lyckats sänka energianvändningen med 25 procent. Hur stor andel av det som prognosstyrningen står för är svårt att säga eftersom Toppsockret jobbar aktivt med energibesparing på många fronter. Att prognosstyrningen har bidragit till besparingarna råder det dock ingen tvekan om. Fast när vi ber Thomas Bäcklin berätta vad han ser som den största fördelen med systemet så är det inte besparingarna som kommer i allra första hand.
- Den stora finessen med systemet som jag ser det är att vi har fått en stabil temperatur över dygnet. Speciellt på vår höst kan det annars upplevas som att det efter en varm dag blir kallt inne på kvällen när värmesystemet inte hinner värma upp huset tillräckligt snabbt. Med prognosstyrningen har vi inte det problemet och det är också något som de boende uppskattar mycket, säger han.

Systemet sköter sig självt

Många kan säkert dra sig för att installera ett nytt system med tanke på allt krångel det kan vara att installera och sedan få det nya systemet att fungera som man vill. Med prognossystemet blev det inga sådana problem.
- Det var väldigt lite jobb från vår sida. Jag fyllde i ett papper med lite uppgifter om fastigheten och mer än så behövde inte vi göra. I och med att vi skaffade en DUC (Dataundercentral) från Erab med prognosstyrningen inbyggd så sköter sig hela systemet självt, säger Thomas Bäcklin.