Nytt verktyg för att undvika snöras från tak

Snöraswebben är en ny tjänst som hjälper fastighetsägare att bedöma risken för snöras från tak och ger ett beslutsunderlag för planering av takskottning. Tjänsten bygger på beräkningar för en mängd olika väderparametrar samt det specifika takets konstruktion.

För fastighetsägare är det en utmaning varje år att hålla efter snön på tak för att undvika snöras. Det är dyrt. Och det är säsongsbetonat, vilket gör att det är svårt att hitta arbetskraft.

– Fastighetsägare behöver ett verktyg som gör att de kan arbeta proaktivt, att vara förberedda och boka snöskottning i tid. Med snörastjänsten så får de ett beslutsunderlag och kan avgöra om, och i så fall när, de behöver boka skottning, förklarar Per Forsling, chef förvaltningsutvecklingen på branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm, och fortsätter:

– Hittills har fastighetsägarna arbetat reaktivt. När det har snöat så försöker de hitta någon som med kort varsel kan skotta taken.

Utvecklades och verifierades förra vintern

Det är inte enbart vädret som påverkar risken från snöras. Fastighetens konstruktion spelar också in.

Snöraswebben tar hänsyn till ett flertal faktorer såsom taklutning, takbeklädnad, snörasskydd, husets isoleringsnorm och om vinden är inredd eller oinredd. Hänsyn tas också till snötäckets djup, om snötäcket påverkats av temperaturomslag, den senaste tidens väder samt inte minst väderprognosen för de kommande fem dygnen. Ur väderprognosen hämtas temperaturutveckling, nederbördsmängd, nederbördstyp samt solinstrålning.

Snöraswebben utvecklades och testades förra vintern.

– Alla minns väl mängden snö som föll förra vintern? Det var ett perfekt år att testa, modifiera och verifiera tjänsten så att den kan lanseras i år, säger Lars-Erik Larsson, produktansvarig SMHI.

Ansvarsfylld uppgift

Fastighetsägare har ett juridiskt ansvar att se till att snö inte rasar ner från tak och orsakar skada.

– Det är ett ansvar som skapar oro bland våra medlemmar, fastighetsägarna, förklarar Per Forsling. Därför ville vi hitta ett sätt att göra det enklare för fastighetsägare att ta ansvar för att hustaken blir skottade i tid.

Resultatet blev Snöraswebben som utvecklats av SMHI på uppdrag av Fastighetsägarna Stockholm i samarbete med de kommunala bostadsbolagen i Stockholm, SBC, Riksbyggen samt HSB. Snöraswebben finns tillgänglig för fastighetsägare via SMHI.