Inbyggd höstfunktion gör det lättare att kliva ur sängen

När årstiden slår om från sommar till höst blir klimatet ofta rått och fuktigt. Det är något som märks inte minst inomhus, där känslan ofta är att det blir ”kallare” även om temperaturen i sig ligger på samma nivå. SMHI Prognosstyrning innehåller numera en funktion som minskar obehagskänslan och ger gladare hyresgäster.

– Det är egentligen väldigt enkelt, säger Magnus Rödin, produktchef på SMHI. När den här perioden inträffar går systemet automatiskt in och höjer temperaturen något. Så att känslan av kyla och råhet försvinner. Ofta är det också så att stommen i huset är lite sval och inte har hunnit värmas upp riktigt.
 

I praktiken går det till så att när maxtemperaturen under en ihållande tredagarsperiod understiger +15 grader så aktiveras höstfunktionen. Den är sedan aktiv i fem dagar i streck.
 

– Det görs genom att den ekvivalenta temperaturen sänks under morgonkvisten, förklarar Magnus Rödin. Det leder i sin tur till att inomhustemperaturen stiger lite under timmarna mellan 04.00 och 08.00 på morgonen. Det är nämligen just de timmarna som ofta upplevs som lite extra råa.

Drar nytta av solljuset istället för att värma extra hela tiden

Därefter justeras systemet automatiskt så att extravärmen går ner. Just de aktuella höstmånaderna brukar nämligen solen ännu ge ganska många timmars ljus. Istället för att värmen ökas konstant för att hyresgästerna ska må bra ökar den bara när det verkligen behövs. 
 

– På så sätt sparas energi, konstaterar Magnus Rödin. Därför är höstfunktionen ett ovanligt lyckat exempel på hur lägre energikostnad, mindre miljöbelastning och mer nöjda hyresgäster ibland kan gå hand i hand.

Fakta

Höstfunktionen infördes under hösten 2010 som en standardkomponent i SMHI Prognosstyrning och kostar inget extra. Under fyra timmar på morgonen sänks den ekvivalenta temperaturen med 6 grader. Efter femdagarsperioden återgår funktionen automatiskt till det normala.