Domaren testar prognosstyrning

Bostadsrättsföreningen Domaren omfattar närmare 500 lägenheter i närheten av Pildammsparken och Stadion i Malmö. Föreningen ligger långt framme när det gäller att prova på teknik som minskar energiförbrukningen. Nu har turen kommit till prognosstyrning. Styrelsens ordförande Kjell Inge Olsson berättar om bakgrunden till satsningen:

– Tidigare hade vi ett system där vi själva manuellt fick reglera inställningarna av vämekurvan i respektive värmecentral, vilket var tidsödande och kostsamt. Nu har vi datoriserat anläggningen och kan avläsa och ändra värden från vår dator på vårt fastighetskontor. Detta kväver ständig tillsyn och därför lockas vi av att prognosstyrningen kan styra systemet på egen hand.

Föreningen har dessutom kvar sina utegivare som backup ifall signalen skulle bli fel på något sätt, men det är inte något som oroar Kjell Inge Olsson alltför mycket.

– Som seglare har jag alltid följt SMHIs prognoser och känt mig trygg med dessa, därför är det naturligt att prova och använda SMHIs prognosstyrning.

”Driftskostnaderna ser inte heller så dyra ut”

Brf Domaren har alltså redan kommit långt i datoriseringen av fastighetsstyrningen och tanken är att prognosstyrningen ska integreras i systemet på ett smidigt sätt.

– Det gör att installationskostnaden blir låg och driftskostnaderna ser inte heller så dyra ut, konstaterar Kjell Inge Olsson. Det handlar inte om några stora summor för oss. En låg investeringskostnad var dock inte det viktigaste för oss, utan den möjliga energibesparingen på sikt.

Prognosstyrningen kommer nu att testas på ungefär 30 000 kvadratmeter hos Domaren, som köpt in systemet via SMHIs samarbetspartner Erab (Elektro Relä AB).

– Det ska bli roligt att följa upp hur mycket vi sparar i vinter. Jag ska själv följa utvecklingen, avslutar Kjell Inge Olsson.