Stort intresse för SMHIs tjänster för energihandel på rekordstor E-world

E-world energy & water, Europas största mässa för energi- och vattenbranscherna, slog i år rekord med över 20 000 besökare. SMHI var på plats i samarbetspartnern Montels monter och visade upp avancerade vädertjänster för energihandel. Besökartrycket i montern var rekordstort och intresset på topp.

Besökarantalet på årets energimässa i Essen slog alla rekord – 20 000 besökare och 580 utställare från 20 länder. Även i år fanns SMHI på plats tillsammans med samarbetspartnern Montel, en av de ledande leverantörerna för marknadsdata för den skandinaviska och europeiska energimarknaden.

Högtryck i montern

SMHI visade upp de avancerade väderprodukter, presenterade med senaste visualiseringstekniken, som nu är en fullt integrerad del av energihandelsportalen Montel Online. Och intresset från besökarna var större än någonsin:

– Det var knappt en lugn stund i montern, vi hade fullt upp med att demonstrera vårt produktutbud för alla intresserade besökare, säger Henrik Sjöblom, säljansvarig på SMHI.

Att Montels monter låg i händelsernas centrum märktes också på att till och med konkurrenterna lämnade sina egna platser för att kunna vara med på ett hörn.

Internationella aktörer testar

Extra roligt under årets mässa var intresset för SMHIs utbud bland mer långväga aktörer än vanligt. Henrik Sjöblom förklarar:

– Vi har fått förfrågningar från aktörer baserade i bland annat USA och Asien om att få testa våra tjänster, vilket är glädjande.

Även Montel med medutställare var mer än nöjda med årets mässa och kunde konstatera att det var den mest lyckade mässan hittills.

Fakta

Vädersidorna på Montel Online innehåller numera SMHIs avancerade kartor för Europa med en rad valbara parametrar. Användargränssnittet låter användaren utvärdera och jämföra olika vädermodeller och parametrar sida vid sida, både snabbt och enkelt. Dessutom finns en korsgraf som ger en snabb och överskådlig blick av väsentliga väderdata från olika prognosmodeller, samt en graf över sannolikheter med spridningen mellan alla ensemblescenarios.

På Montel Online  visas också viktiga väderdata för Norden, vindindex för Tyskland och Danmark samt månads- och säsongsprognoser för Europa. För att kunna erbjuda ett komplett utbud för framgångsrik energihandel kan SMHI även leverera hydrologisk och meteorologisk data presenterad på Montel Online direkt till kundens eget system.